Nieuws

“De polder kletst”; welke taal vertrouw jij wel?

taal bubbelonie
17 april 2019

SBI Formaat maakt onderdeel uit van een netwerk van bedrijven gevestigd op Campus Landgoed Zonheuvel. De campus organiseert samen met partners tal van activiteiten op het gebied van vernieuwing arbeidsmarkt, duurzaamheid en dialoog met relevante betrokkenen. Het event “De polder kletst; welke taal vertrouw jij wel?” is een van die activiteiten.

Dat heeft naar onze mening alles te maken met taal. Welke taal vertrouw je wel? Flexibiliteit, stress, succes zijn zomaar een paar voorbeelden van financiële taal. Wij zoeken naar een taal die verbindt. Een taal die de werkvloer verbindt met de leiding van een organisatie. Een taal die werkgevers en werknemers verbindt, ondernemingsraden en hun bestuurders. Een taal die wel vertrouwen geeft. Help je mee?

Start event Sociale partners

Aanleiding

De politiek verandert nog sneller dan het klimaat. Ondertussen weten we met de pensioenen en flexibele contracten geen raad. En wat gebeurt er met de economie? Van lokaal naar wereldschaal, en nu weer terug? Bestaande instituties als vakbonden, werkgeversorganisaties en de politiek bieden geen antwoord op nieuwe vragen. Daardoor steekt wantrouwen de kop op: de polder is ongeloofwaardig geworden.

Nieuwe taal

Die ongeloofwaardigheid heeft te maken met onze taal. Woorden als flexibiliteit, stress, vitaal, inzetbaarheid, human resource management, visie, transparant, selectie, productie, prestatie, succes – het zijn niet onze woorden, het is een financiële taal die ons de mond snoert.

Als wij weer mondig willen worden, is het handig na te denken over onze taal. Dat doen we met Welkom in Bubbelonië. Wij denken dat we nieuwe antwoorden moeten formuleren in de taal van vandaag. Woorden als solidariteit, winst, verantwoordelijkheid, maar ook vrijheid en verbinding leven niet als ze niet ‘onderhouden’ worden.

We denken dat jullie kunnen helpen bij het hervinden van vertrouwen. Dat is lastig, vertrouwen komt te voet en gaat te paard. We hebben jullie hulp nodig om de taal af te stoffen, opnieuw met elkaar in gesprek te raken. Alleen zo kunnen we de dichtgeslibde polder weer leegpompen.

Welke taal vertrouwen we wel? Dat is de vraag, waarbij we jullie hulp inroepen. Zin om mee te doen?

Voor en door jongeren(organisaties)

De nieuwe taal van de nieuwe generatie. Een taal die wel verbindt. Een taal die wel openingen biedt om te luisteren. Een taal die wel bijdraagt aan veranderingen passend bij de veranderende samenleving. Een taal die wel …

Kom meepraten en ga meedoen!

Op 7 juni 2019 tussen 13.30 en 17.30 uur organiseert Welkom in Bubbelonie het start event sociale partners in Doorn, op Campus Landgoed Zonheuvel. Met medewerking van de nieuwe Denker des Vaderlands Daan Roovers, voormalig hoofdredacteur van Filosofie magazine en wetenschapsjournalist Mark Mieras.

Voor wie: voor ondernemingsraden en hun bestuurders, voor werkgeversvertegenwoordigers en vakbonden, voor vertegenwoordigers van politieke partijen en ieder ander die denkt dat het anders kan maar zich afvraagt #hoedan

We noemen het een start event omdat we ons realiseren dat er meer nodig is dan een middag nadenken. Schrijf je hier in!

Deel dit bericht