Nieuws

COR Eneco wint de Driehoek 3D Trofee

Driehoek 3 D Trofee
28 november 2022

Ook dit jaar organiseerde de Alliantie Medezeggenschap & Governance (AMG) de Driehoek 3D Trofee, dé award voor het beste overleg in de ‘driehoek’ medezeggenschap, toezicht en bestuur. De 3D Trofee 2022 – 2023 is dit jaar gewonnen door de centrale ondernemingsraad van Eneco. Willem Hofman, voorzitter van de COR vertelt over levende medezeggenschap.

Gefeliciteerd! Hoe is het om te winnen?

“Voor onze OR is het een mooie erkenning van iets dat we al lang weten: bij ons praat iedereen mee over alle thema’s die spelen binnen de organisatie. Hoewel het goed gaat, blijven we altijd streven naar het nog beter maken van onze medezeggenschap. Een paar jaar geleden merkten we dat het aantal kandidaten dat zich verkiesbaar stelde voor de ondernemingsraden terugliep. We hebben onszelf en de bestuurders toen de vraag gesteld wat er goed gaat op het gebied van medezeggenschap en wat er beter kan. Vervolgens zijn we met de verbeterpunten aan de slag gegaan en hebben we een nieuw model voor de medezeggenschap binnen Eneco ontworpen waarbij ook randvoorwaarden aan de kant van de bestuurder werden gesteld.”

De kracht van themagroepen

“Onze centrale OR bestaat nu uit 5 leden en daarnaast hebben we verschillende themagroepen. In die themagroepen zitten medewerkers die samen met de COR meedenken met het bestuur over specifieke onderwerpen. De themagroepen hebben hun wortels in het bedrijf waardoor we gebruik maken van hun kennis. Doordat medewerkers actief betrokken worden, worden ze geïnformeerd, delen ze informatie en ontstaat er draagvlak. Het bestuur hecht veel waarde aan de inbreng van de OR. Op het moment dat er vraagstukken ontstaan, wordt de OR al betrokken en gevraagd om mee te denken.”

Hoe lang ben je voorzitter?

“Al bijna 20 jaar ben ik fulltime voorzitter van de OR. In 2002 speelden er grote thema’s, zoals de splitsing van het netbedrijf en het energiebedrijf. Ons bestuur en medewerkers waren tegen de wetswijziging omdat het ten koste zou gaan van de efficiëntie en effectiviteit bij de uitdagingen van de energietransitie waar we als bedrijf voor staan, maar toch werd hij doorgevoerd. De veranderingen waren zo ingrijpend dat de OR het ontzettend druk kreeg. Ik ben toen fulltime voorzitter geworden. Medezeggenschap gaat erom dat je met elkaar tot een zo goed mogelijk besluit komt en daarvoor is ieders stem belangrijk. Ik vind het nog altijd mateloos boeiend.”

Hoe is het om in de OR te zitten binnen de energiesector?

“Heel dynamisch. Energie wordt steeds belangrijker. In de geopolitiek wordt energie ingezet als een machtsmiddel. Als land is het belangrijk om een eigen energievoorziening te hebben. Tegelijkertijd is er de noodzaak om bij te dragen aan het klimaat. Eneco is een voorloper op het gebied van duurzame energie. In 2007 werd groene energie al een speerpunt. We werden destijds uitgelachen. Er werd gedacht dat er geen toekomst in zou zitten, maar Jeroen de Haas, destijds CEO van Eneco bleek een visionair. Nog altijd zijn we koploper op het gebied van duurzame energie.”

Inspelen op verandering

“De OR heeft meegewerkt aan het One Planet Plan, een plan van Eneco om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Die ambitie zorgt ervoor dat we duidelijke keuzen moeten maken. Keuzen die impact hebben op de medewerkers. Als er wordt gesteld dat er in de toekomst geen cv-ketels meer worden geplaatst, worden onze installateurs meteen geïnformeerd over de komst van warmtepompen. Doordat we inspelen op veranderingen en mensen tijdig bijscholen hebben er geen grote reorganisaties plaatsgevonden. En doordat iedereen wordt geïnformeerd over de missie ontstaat er enthousiasme en energie om er volledig voor te gaan.”

Wat kenmerkt jullie COR?

“Onze COR bestaat op mij na uit analytisch sterke vrouwen uit verschillende disciplines die vast durven houden aan hun standpunten als zij niet overtuigd kunnen worden van het tegendeel. En dat is goed. Als het tijdens vergaderingen schuurt, is dat een teken dat we de juiste discussie voeren. Het bestuur moet een zo goed mogelijk besluit nemen en om daartoe te komen moeten alle zorgen worden meegenomen. Discussies zijn ook nodig om te toetsen of de organisatie de juiste richting opgaat. Onze COR is niet bang om het met elkaar oneens te zijn, of zoals het Engelse gezegde luidt: ‘We agree to disagree’ en dat wordt gewaardeerd.”

Hoe blijft medezeggenschap up to date?

“Om te zorgen dat iedereen kan meepraten over thema’s die heel de organisatie aangaan zoals psychologische veiligheid, werkstress en diversiteit en inclusie komen de OR-en en de centrale OR vier keer per jaar bij elkaar om deze onderwerpen samen verder uit te diepen.”

Wat is je wens voor jullie OR?

“Dat we in medezeggenschap blijven investeren. Medezeggenschap is bij ons populair. Als we een stemming houden, is er een opkomst van 85 tot 90%. Medewerkers zijn betrokken. We hebben nu meer kandidaten voor de OR-en dan dat er zetels zijn. Voor mij is dit een mooie tijd om bij de volgende termijn het voorzitterschap over te dragen. Wat ik ga doen als ik geen voorzitter meer ben? Daarover ben ik nu in gesprek met de organisatie, ook een voorbeeld van levende medezeggenschap.”

Maand van de medezeggenschap

De Driehoek 3D Trofee werd uitgereikt op 23 november 2023 tijdens de Maand van de Medezeggenschap, een initiatief om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de belangrijke rol van de ondernemingsraad en de functie die de OR op strategisch niveau kan vervullen. Doordat OR-leden weten wat er speelt bij collega’s zijn zij specialist als het gaat om het kennen van de organisatiecultuur. De OR kan daarom goed meepraten en adviseren over complexe vraagstukken zoals vergrijzing, duurzame inzetbaarheid, maatschappelijk verantwoord ondernemen en het vergroten van werkgeluk.

Bekijk hier het programma van de Maand van de Medezeggenschap en meld je aan voor een activiteit.

De Maand van de Medezeggenschap wordt georganiseerd door de Branchevereniging Medezeggenschap (BVMZ), de Nederlandse Vereniging voor Medezeggenschap (NVMz), VASMO, De Beroepsvereniging voor Medezeggenschapsprofessionals (BVMP), Stichting Onderzoek Medezeggenschap (Somz), Stichting Multi Nationale Ondernemingsradenoverleg (MNO), Alliantie Medezeggenschap en Governance (AMG) en de SER.

Deel dit bericht