Nieuws

Nieuwe regels, een nieuw gesprek?

Alliantie Medezeggenschap Governance
24 september 2018

Congres Alliantie Medezeggenschap en Governance

Met het vierde jaarcongres op rij zet de Alliantie Medezeggenschap en Governance (AMG) een traditie neer in het organiseren van een inspirerend congres.

De maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties en ondernemingen komt steeds meer in de schijnwerpers te staan. Nieuwe regels zetten onderwerpen als het (top)beloningsbeleid en laagdrempelige en duurzame arbeid op de gezamenlijke agenda van bestuurders, toezichthouders (RvC/RvT) en ondernemingsraden. Maar regels bieden slechts een opstap voor het aangaan van de (ook ethische) vraagstukken waar de Governance voor staat. Of u nu actief bent in de profit- of non profit, de relatie met de samenleving en het actief toetsen van besluiten op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de eigen organisatie vragen meer en meer uw aandacht.

Bekijk hier het hele programma. Hieronder kunt u de workshops alvast lezen.

Workshop 1:
Het sociaal contract: bouwstenen voor een duurzame inclusieve arbeidsmarkt
Hoe schept uw organisatie goede duurzame werkgelegenheid ook aan de onderkant van de arbeidsmarkt.? Wat zijn mogelijke bouwstenen voor organisaties met alleen nog een (theoretisch opgeleid) opererende kern? Hoe krijg je invloed op voor jouw organisatie (te) verrichtten laagdrempelige arbeid, eventueel door “derden”? Wat is de rol van Medezeggenschap en het Toezicht? Een actieve workshop die op zoek gaat naar de grenzen van de onderneming en organisatie door Basis en Beleid Organisatieadviseurs en Blikverruimers.

Workshop 2:
Topbeloning op de agenda van RvC/RvT en OR, bonussen, vertrekregelingen: een gezond samenspel tussen toezicht en medezeggenschap
De OR gaat in overleg met het Bestuur over beloning aan de top, maar hoe verhoudt zich dit tot de taak van de RvC/RvT? En…..een ongemakkelijk gesprek, hoe voer je dat? Wat zijn bouwstenen voor goede topbeloning? Hoe verhouden korte termijn prestaties zich tot duurzame waarde creatie? Deze workshop zoemt in op inhoud en het proces: van de taak van het toezicht, de rol van de renumeratiecommissie tot aan het (verplicht) overleg tussen directie en OR. Kies voor een prikkelende en interactieve sessie waarbij NCD en SBI Formaat, respectievelijk Winfried Bouts en Paul Becht van WissemaGroup en Joost van Mierlo van De Voort Advocaten I Mediators de leiding kunnen hebben.

Workshop 3:
De driehoek draait: delen van mooie voorbeelden en ervaringen
Via Live interviews met OR-leden, toezichthouders en directieleden krijgt u zicht op hoe de dialoog in de driehoek van medezeggenschap, bestuur en toezicht bij organisaties optimaal kan werken. Overleg, soms vanuit een verschillend perspectief, dan weer in harmonie maar altijd met respect voor elkaars positie en in samenspel met andere stakeholders, als vakbeweging en aandeelhouders. Met oog voor diversiteit en duurzaamheid. Deelnemers delen ervaringen met de organisaties die in 2018 genomineerd zijn voor de Driehoek 3D-Trofee. Onder leiding van Tineke de Rijk, voordracht commissaris en interviewer, Tonny Groen beleidsadviseur FNV en coördinator Driehoek 3D trofee.

Bekijk hier het hele programma. Aanmelding is mogelijk via de website van Alliantie Medezeggenschap & Governance.

Enquête

In een korte enquête van SBI Formaat en de NCD horen we graag – anoniem – jouw mening.

Het beloningsbeleid voor top management is een onderwerp waar veel over gezegd en geschreven wordt. Een complex onderwerp die zonder enige moeite kan leiden tot een debat met veel polemiek. Reden om kort te vragen naar jullie mening (anoniem).

De uitkomsten van dit beloningsonderzoek worden op 12 december gebruikt voor een workshop over beloningsbeleid tijdens het jaarcongres van de Alliantie Medezeggenschap en Governance.

Bekijk hier de enquête.

 

Deel dit bericht