Nieuws

Beleid maken van diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid

Diversiteit
21 juli 2022

Steeds vaker wordt gesproken over diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid binnen organisaties, afgekort tot DIG. Maar wat houdt DIG precies in en waarom is het zo belangrijk voor een organisatie om hier actief beleid op te voeren? Op al deze vragen wordt 27 september antwoord gegeven tijdens het webinar ‘Diversiteit en inclusie in de praktijk’. Trainers en adviseurs  Shirley Mathoera  en  Coby Franken die de webinar verzorgen, geven hier alvast een beeld van de inhoud. 

Wat wordt verstaan onder diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid?

Coby: “Diversiteit gaat om het erkennen dat er verschillen bestaan in leeftijd, gender, arbeidsvermogen, LHBTI en culturele diversiteit. Inclusie gaat over het overbruggen van die verschillen.”

Shirley: “Voor de wet zijn we allemaal gelijkwaardig, maar in de praktijk zijn er verschillen. Mannen krijgen doorgaans nog altijd meer betaald dan vrouwen en nieuwe Nederlanders verdienen gemiddeld minder dan Nederlanders zonder migratieachtergrond. Door te beseffen dat niet iedereen dezelfde kansen heeft, kan daar beleid op worden gemaakt. Bewustwording dat iedereen gelijk is, maar niet dezelfde kansen heeft, is de eerste stap als je aan de slag wil met DIG.”

“Een beleid gericht op DIG zorgt voor een gezond werkklimaat dat afstraalt op de organisatie. Het is bewezen dat divers samengestelde teams aantoonbaar creatiever en effectiever zijn. Met meer invalshoeken en talenten in huis is er meer probleemoplossend en analyserend vermogen om vraagstukken aan te pakken.”

Hebben organisaties ook een maatschappelijke taak om aan de slag te gaan met DIG?

Coby: “Zeker. Volgens de WOR (artikel 28 lid 3) dient de OR de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, alsmede de inschakeling van minderheden en gehandicapten te bevorderen.”

Shirley: “Mag ik daar een kanttekening bij maken? Het woord minderheden vind ik niet van toepassing. Volgens de wet behoor ik door mijn etnische achtergrond ook tot deze groep, maar ik heb helemaal niet het gevoel dat ik tot een minderheid behoor. Er is op het gebied van DIG nog veel te doen.”

De laatste jaren is er steeds meer bewustwording ontstaan over het belang van DIG, maar een slag naar de praktijk maken, blijkt vaak een uitdaging. Op wat voor manier helpt het volgen van het webinar daarbij?

Coby: “We delen praktische tips en inzichten. Initiatiefnemers met inspirerende voorbeelden vertellen ook over hun ervaringen met DIG in de praktijk.”

Shirley: “Als OR kun je veel doen om DIG op de agenda te zetten. We bespreken welke mogelijkheden er zijn, hoe je de bestuurders bewust maakt van het belang van DIG en wat een organisatie kan doen op dit gebied.”

Wat zijn de randvoorwaarden om actief met DIG aan de slag te gaan binnen de organisatie?

Shirley: “Het begint met het besef dat je als mens, medewerker en als organisatie een positieve verandering teweeg kunt brengen. Voor het welzijn en gevoel van veiligheid is het belangrijk dat medewerkers ervaren dat iedereen in de organisatie gelijkwaardig is en dat ieders stem ertoe doet. Medezeggenschap is een heel krachtig orgaan om dit te faciliteren.”

Coby: “Voor het succesvol implementeren van DIG dient de bestuurder te erkennen en uit te dragen dat diversiteit, inclusie en gelijkheid nodig zijn voor een gezonde werkorganisatie. Vaak is het besef er wel, maar ontbreekt het aan de uitvoering. De OR kan DIG op verschillende manieren agenderen. Bijvoorbeeld door het te bespreken tijdens het tweejaarlijkse overleg (artikel 24 overleg). Vervolgens dient het gedragen te worden door iedereen in de organisatie (managers, teams en zeker HR). Maar alles valt of staat met een harde nee tegen alle vormen van discriminatie, racisme en uitsluiting. Het basale arbobeleid moet op orde zijn.”

Wat levert het volgen van het webinar je op?

Coby: “Praktische tips en inzichten om zelf actief aan de slag te gaan met DIG, maar ook succesverhalen uit de praktijk.”

Shirley: “Good practices zijn, naast het delen van kennis en ervaringen, een essentieel onderdeel van de webinar. Succesverhalen zijn belangrijk omdat ze aantonen dat het kan en loont om succesvol beleid te maken van diversiteit, inclusiveit en gelijkwaardigheid.”

Webinar Diversiteit en inclusie in de praktijk

Wil je aan de slag met diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid binnen jouw organisatie? Neem dan deel aan deze interessante webinar!

Meer informatie & aanmelden webinar ‘Diversiteit en inclusie in de praktijk’ >>

Deel dit bericht