Nieuws

Met welke gevaarlijke stoffen werk jij?

22 november 2018

Weet jij, als OR, aan welke gevaarlijke stoffen je collega’s bloot staan? Weet je wat hierover staat in de RI&E van je bedrijf?

De Inspectie SZW heeft onderzoek gedaan over de gevaarlijke stoffen en zij zeggen hierover het volgende:
“Bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, moeten in hun RI&E’s in elk geval de volgende vragen behandelen: welke stoffen worden er gebruikt en hoe lang, hoe vaak wordt een medewerker hieraan blootgesteld, welke maatregelen worden er genomen, welke instructie wordt er gegeven en hoe worden maatregelen geborgd? Maar uit meerdere onderzoeken blijkt dat ze de risico’s onvoldoende in zicht hebben. Amper 15% van de bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken, beschikt over een volledige verplichte inventarisatie van de risico’s daarvan. 80% heeft geen verplichte beoordeling uitgevoerd voor blootstelling van werknemers en de grenswaarden van gevaarlijke stoffen.”(Artikel – Gevaarlijke stoffen: OR heeft belangrijke rol bij aanpak blootstelling!)

Dit heeft onnodig veel beroepsziekten tot gevolg en leidt tot 3.000 doden per jaar, bijna 10 per dag!

NOS schreef laatst dat het onbekend is of het grootste deel van de 21.000 meest gebruikte chemische stoffen in Europa een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Fabrikanten leveren niet of onvoldoende cruciale informatie over de stoffen aan voor een centrale Europese database. Informatie zoals de mate waarin ze kankerverwekkend of giftig zijn. Het is verplicht om deze informatie aan te leveren. De bedrijven overtreden daarmee de Europese en nationale milieuwetgeving (NOS, 8 november 2018).

Aanpak gevaarlijke stoffen – ARBO-event

Op donderdag 14 februari 2019 organiseren wij een interactieve ARBO-event, met veel informatie over het belang van goede arbeidsomstandigheden en duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Belangrijk onderdeel dit jaar is de risico’s van blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Het event is om je te motiveren en te inspireren. De kans is groot dat je na dit event ook daadwerkelijk aan de slag gaat of de verdieping slag maakt. Deze belangrijke thema’s zijn anno 2019 niet meer te negeren.

Ongeacht je sector of functie; na deze dag heb jij de handvatten om het verschil bij jou in de organisatie te gaan maken en projecten op te starten! Het event is veelzijdig, alle disciplines en rollen komen aan bod. Daarnaast bieden wij een mooie mix van inhoudelijke kennis van ons expertiseteam Arbeid & Gezondheid afgewisseld met invloedrijke sprekers en spraakmakende interactieve sessies.

Datum: 14 februari 2019
Locatie: Landgoed Zonheuvel in Doorn

Deel dit bericht