Nieuws

Inspirerend Arbo-event ‘Voorkomen is beter dan genezen’ zet beroepsziekten op de kaart

Arbo-event Beroepsziekten
14 juli 2022

Afgelopen dinsdag 21 juni 2022 was ons jaarlijkse Arbo-event op Landgoed Zonheuvel. Het thema was ‘Voorkomen is beter dan genezen’ waarbij dit jaar het thema beroepsziekten tijdens het Arbo-event centraal stond. De meeste deelnemers waren leden van een ondernemingsraad of VGWM-commissie, maar er waren ook HR-professionals en preventiemedewerkers.

Beroepsziekten

We kijken terug op een inspirerende dag met goede, inhoudelijke sprekers van het Landelijk Expertisecentrum Stoffengerelateerde Beroepsziekten (Lexces), het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) en de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Alle deelnemers kregen een goed beeld van het werk ‘achter de schermen’ rondom beroepsziekten, de rol en mogelijkheden van de bedrijfsarts en hoe op dit alles gehandhaafd wordt door de Arbeidsinspectie.

Schadelijke stoffen

Tijdens de paneldiscussie met de sprekers van Lexces, NCvB en de NLA werden veel vragen gesteld, vooral over thema’s waar ondernemingsraden en preventiemedewerkers in de dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Zoals het gebruik van gevaarlijke stoffen in laboratoria of de uitstoot van gassen en/of dampen in een industriële setting. Hoe bepaal je de blootstelling en hoe weet je of een medewerker daardoor een beroepsziekte heeft opgelopen? En wat is de rol van de bedrijfsarts hierbij?

Arbeidsomstandighedenspreekuur

Als medewerkers klachten of vragen hebben in relatie tot het werk dan kan het van belang zijn om het arbeidsomstandighedenspreekuur van de bedrijfsarts te bezoeken. Hopelijk kan ziekte voorkomen worden en leidt het op z’n minst tot een (vroeg)signalering van een eventuele beroepsziekte. De panelleden vulden elkaar aan, waardoor er niet alleen aandacht was voor de wet- en regelgeving, maar ook voor de praktische invulling zoals handvatten.

De diepte in

In de middag konden deelnemers meer de diepte induiken over beroepsziekten en de rol van de ondernemingsraad en preventiemedewerker tijdens sessies verzorgd door trainers van het Expertiseteam Arbeid & Gezondheid en diverse experts. Ook was er een informatiemarkt waar spelers in het werkveld van arbeid en gezondheid vertegenwoordigend waren. Zo kon iedereen gericht leren over beroepsziekten en preventiebeleid, afgestemd op de eigen organisatie en leerwensen.

Nieuw kenniscentrum Lexces

Leuk en goed om te melden is dat net na ons Arbo-event Lexces officieel van start is gegaan (per 1 juli 2022). Lexces is een nieuw kenniscentrum dat werkt aan het terugdringen van stoffen-gerelateerde beroepsziekten door kennis te ontwikkelen en te delen. Daarnaast ondersteunt Lexces bij de uitvoering van de nieuwe tegemoetkomingsregeling die slachtoffers van stoffen-gerelateerde beroepsziekten in de toekomst voorzien van een tegemoetkoming.

Voorkomen is beter dan genezen

Het is duidelijk dat na dit event het thema ‘beroepsziekten’ op de agenda moet blijven staan. Jaarlijks overlijden er door ongevallen en beroepsziekten meer dan 4.000 mensen. Achter elk getal zit iemand van vlees en bloed met familie, vrienden en kennissen. Er is dus nog veel werk te doen om beroepsziekten te voorkomen en op z’n minst vroegtijdig te signaleren. Duidelijk is geworden) dat de ondernemingsraden, VGWM-commissies, preventiemedewerkers en HR-professionals hier veel in kunnen betekenen! Een goede samenwerking is essentieel. Voorkomen is beter dan genezen.

Advies en/of informatie

Heb je behoefte aan advies of aan meer informatie?

Neem contact op met ons expertiseteam Arbeid & Gezondheid >>

Deel dit bericht