Nieuws

Afsluitende conferentie Power Project; naar een ‘Just Transition’

Power Project - SBI Formaat
14 december 2022

Op 25 november vond in het FNV Vakbondshuis in Amsterdam de slotconferentie plaats van het Power Project, georganiseerd door de EOR Service van SBI Formaat samen met de FNV. Zo’n 50 vakbonds-, werkgevers- en EOR-vertegenwoordigers namen deel uit Bulgarije, Italië, Nederland, Noord-Macedonië en Spanje. Het project richtte zich op de vraag hoe bepaalde Europese richtlijnen het werk van de EOR kunnen versterken, onder andere de bestaande richtlijn over niet-financiële informatie. Gedurende de looptijd kreeg het project een onverwachte actualiteit door een nieuw voorstel voor een richtlijn over niet-financiële informatie en één extra voor een richtlijn over de plicht van grote bedrijven om te rapporteren over hun impact op het milieu, mensenrechten en lokale gemeenschappen. De Europese Greendeal geeft dit alles nog eens extra urgentie.

Just Transition

Van veel kanten benadrukten deelnemers dat de transitie naar een groene economie een ‘Just Transition’ moet zijn. Bijvoorbeeld oudere werknemers moeten meegenomen worden in de veranderingen die bedrijven ondergaan. En mensen met lage inkomens moeten niet met onmogelijke kosten worden geconfronteerd. De Europese vakbeweging heeft hierover een manifest opgesteld (Just Transition Manifesto). Dit manifest gaat ook uitgebreid in op de rol die de EOR kan spelen.

Duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid

Professor Nadia Linciano, van de Italiaanse overheidsinstantie die verantwoordelijk is voor de regulering van de Italiaanse financiële markten (CONSOB), kaartte één van de problemen aan die met de striktere regelgeving gepaard gaan. Er zijn nieuwe standaards nodig om de inspanningen van bedrijven op het gebied van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid te toetsen. Momenteel is er een overdaad aan initiatieven om deze standaarden te ontwikkelen, mede ingegeven door initiatieven vanuit het bedrijfsleven. Het gevaar is dat er op deze wijze sterk verwaterde standaarden ontstaan, of dat er helemaal geen uniforme standaarden komen.Power project - SBI Formaat Op een slide liet Nadia Linciano mooi zien hoeveel organisaties zich hiermee bemoeien op internationaal niveau.

Ook in ons land speelt deze discussie momenteel: SER – CSRD en ESRS – Vragen en antwoorden

Voor meer informatie: Power Project – SBI Formaat / EWC Power Project of mail Sjef.Stoop@sbiformaat.nl.

Deel dit bericht