Nieuws

Adviesrecht OR bij voorstel beloning bestuurders?

De Navigator Methode
08 april 2019

Een meerderheid in de Tweede Kamer ging dinsdag 3 april akkoord met een wetsvoorstel dat aan aandeelhouders en de OR meer invloed geeft op de hoogte van de beloning van bestuurders. Dit geldt voor beursgenoteerde bedrijven.

Tot nu toe kan een beloningsvoorstel van bestuurders met steun van slechts de helft van de aandeelhouders aangenomen worden. In het wetsvoorstel wordt dit een meerderheidsbesluit van 75%. De indieners van het wetsvoorstel (GroenLinks en VVD) wijzen op de almaar toenemende loonkloof tussen bestuurders van grote ondernemingen en de gemiddelde werknemer. Meer invloed van aandeelhouders moet zorgen voor een “duurzamer en meer verantwoord bezoldigingsbeleid”.

Door indiening van een amendement van D66 en ChristenUnie krijgt de OR adviesrecht voordat een beloningsvoorstel ter stemming komt in de AVA. De voorzitter van de OR krijgt wettelijk spreekrecht om het OR-advies toe te lichten in de AVA. Door de ondernemingsraad ook adviesrecht te geven kunnen medewerkers hun mening geven over bestuurdersbeloningen. Hierdoor krijgen aandeelhouders niet alleen een beloningsvoorstel van de raad van commissarissen, maar ook een advies van de werknemers van het bedrijf.

De wet moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer.

Bron: NRC en D66

Deel dit bericht