Werkoverleg en de taken en bevoegdheden van de OR
De OR heeft instemmingsrecht bij het vaststellen, wijzigen of intrekken van een regeling op het gebied van werkoverleg (artikel 27 lid 1i WOR). Daarnaast moet de OR werkoverleg stimuleren (artikel 28 lid 2 WOR).
Werkoverleg is een gestructureerde vorm van overleg tussen medewerkers en leidinggevende van een (sub)afdeling. Het overleg vindt met enige regelmaat plaats, bijvoorbeeld één keer per maand. Vooraf wordt een agenda opgesteld met onderwerpen, te nemen besluiten en actiepunten. Er wordt besproken hoe het werk uitgevoerd zal worden, hoe de werkzaamheden onderling worden verdeeld en welke problemen er spelen rond het werk en de werksituatie.
Contact met de achterban
De ondernemingsraad kan het bijwonen van werkoverleg opnemen in zijn communicatieplan. Een werkoverleg biedt de OR de mogelijkheid zich te laten zien in de organisatie en de achterban op de hoogte te houden van zijn activiteiten. In een werkoverleg komen ook onderwerpen naar voren die de OR weer kan meenemen in zijn actieplan.
Rol OR
Wetgeving geeft de ondernemingsraad een aantal taken en bevoegdheden:
- De OR heeft instemmingsrecht wanneer de directie een regeling op het gebied van werkoverleg vast wil stellen, wil wijzigen of wil intrekken (artikel 27 lid 1i WOR).
- De OR moet werkoverleg zoveel mogelijk bevorderen zodat werknemers betrokken worden bij het regelen en verdelen van hun eigen werk (artikel 28 lid 2 WOR).
- Wanneer er nog geen regeling voor werkoverleg bestaat, kan de OR zelf met een voorstel komen volgens het initiatiefrecht (artikel 23 lid 3 WOR).
- De OR overlegt regelmatig met de directie over de arbeidsomstandigheden en het beleid dat daarover wordt gevoerd (artikel 12 Arbowet).
HR en arbeidsvoorwaarden
Een breed terrein waar de OR veel invloed op kan uitoefenen is ‘HR en arbeidsvoorwaarden’. Via onze trainingen en advies op maat kunnen wij jullie ondersteunen in het opzetten en het beoordelen van het beleid en de diverse regelingen. Leer de belangrijkste aspecten kennen en geef richting aan de rol van de OR.