Fusie is in de regel een langdurig traject van intentieverklaring tot implementatie. Om greep hierop te krijgen is het voor de OR nutig een aantal stappen in dat traject te onderscheiden. De ondernemingsraad heeft het adviesrecht over een voorgenomen besluit tot fusie op grond van artikel 25 lid 1 b WOR.
Stappenplan bij fusie
- Vraag -wanneer daar aanleiding toe is- in de algemene gang van zaken vergadering of er fusieplannen zijn.
- Maak afspraken over wanneer en hoe de OR bij de besluitvorming betrokken wordt. Onderscheid daarbij de intentieverklaring, de uitwerkingsfase, het definitieve fusiebesluit en de implementatiefase. Op al deze onderdelen is mogelijk een apart adviesrecht aan de orde.
- Vraag de bestuurder alle informatie.
- Zoek contact met het medezeggenschapsorgaan van de fusiepartner; wissel informatie uit en bespreek de mate van samenwerking.
- Informeer bij de bestuurder of deze van plan is een extern deskundige in te schakelen en claim betrokkenheid via het adviesrecht over de keuze van een extern deskundige en de onderzoeksopdracht.
- Indien er sprake is van geheimhouding: maak afspraken over de duur van de geheimhouding en tot wie de geheimhouding zich uitstrekt. Spreek af dat geheimhouding vervalt als het “geheim” in het bedrijf gaat rondzingen.
- Stel, indien gewenst een OR-commissie in. Maak hiervoor een instellingsbesluit voor een voorbereidingscommissie.
- Neem contact op met de vakbondsbestuurder en een OR-adviseur.
- Bespreek in de OR (samen met de OR-adviseur) welk doel de OR wil bereiken en kies een strategie. Bepaal of OR-leden zitting willen nemen in fusiecommissies.
- Stel eventueel een fusieplatform in, en bepaal de samenstelling, werkwijze en bevoegdheden. Leg afspraken vast in een overeenkomst tussen beide OR-en en beide directies.
- Maak afspraken over de rol van de OR en de vakbonden bij het sociaal plan.
- Zie verder stappenplan adviesprocedure.