De OR heeft het adviesrecht bij belangrijke bedrijfseconomische en organisatorische besluiten van de ondernemer. Artikel 25 lid 1 geeft een opsomming van adviesplichtige onderwerpen. Hierna volgt een stappenplan die de ondernemingsraad kan volgen om tot een advies te komen.
Stappenplan adviesprocedure
- Vraag aan de directie een adviesaanvraag, waarin de volgende onderdelen staan: de motieven (argumenten) voor het voorgenomen besluit, de gevolgen ervan voor het personeel en de maatregelen die de directie gaat treffen om de gevolgen zo goed mogelijk op te vangen.
- Beoordeel of de adviesaanvraag voldoende informatie bevat; vraag zo nodig aanvullende informatie.
- Stel schriftelijk vragen aan de directie en vraag een schriftelijk antwoord.
- Ga na of er alternatieven zijn en onderzoek deze alternatieven.
- Raadpleeg de achterban.
- Overleg ten minste eenmaal met de directie over het voorgenomen besluit; deze overlegvergadering is verplicht volgens de WOR en er is een verschijningsplicht voor leden van de Raad van Commissarissen, Raad van toezicht of bestuur (artikel 25 lid 4). Als meerdere overlegvergaderingen wenselijk zijn, kunnen OR en directie die uiteraard plannen.
- Doe eventueel tegenvoorstellen.
- Onderhandel over eigen voorwaarden en wensen op basis van een voorlopige reactie.
- Als de ondernemingsraad denkt zijn uiteindelijke standpunt te kunnen bepalen: stel het advies op en verwijs in het advies naar alle stukken en notulen waarop je het advies baseert. Let er op dat alle argumenten van de OR in het advies zijn opgenomen.
- Wanneer het definitieve besluit van de directie afwijkt van het OR-advies, moet het besluit een maand worden opgeschort. Overweeg of de OR wil afzien van deze opschortingstermijn of de tijd wil benutten om zich te beraden op gerechtelijke stappen.
- Neem contact op met een advocaat, wanneer de OR het geschil aan de Ondernemingskamer wil voorleggen.
- Vraag de ondernemer af te zien van uitvoering tot de zitting van de Ondernemingskamer.
- Ga na of de werkgever bereid is om alsnog tegemoet te komen aan het advies van de OR.
- Als dat niet het geval is, leg het geschil voor aan de Ondernemingskamer.