HR en arbeidsvoorwaarden
Sociaal plan en OR

Sociaal plan en de OR; een aantal aandachtspunten

Het komt regelmatig voor dat de werkgever over een sociaal plan met de OR afspraken wil maken. De OR moet zich tevoren goed realiseren wat dit betekent. Een sociaal plan afspreken met de OR is niet mogelijk als er een cao is die bemoeienis van vakbondspartijen bij sociaal plannen voorschrijft. En bij 20 of meer ontslagen, waarbij de Wet melding collectief ontslag geldt, moet de werkgever eerst contact zoeken met vakbonden of overleg over een sociaal plan mogelijk is.  

  • Er is geen wettelijke bevoegdheid van de OR vastgelegd over het kunnen afspreken van een sociaal plan. Wel is het mogelijk, op grond van artikel 32 van de WOR een aanvullende bevoegdheid aan de OR toe te kennen. In het geval van een sociaal plan ligt instemmingsrecht meer voor de hand dan adviesrecht. Ook zou afgesproken kunnen worden dat -vergelijkbaar met een sociaal plan afgesproken met de vakbond- beide partijen het sociaal plan moeten ondertekenen.
  • Voor het bepalen van de onderhandelingsinzet voor een sociaal plan is kennis nodig die de OR lang niet altijd zelf in huis heeft. Het is aan te raden om een deskundige in te schakelen om de OR te ondersteunen. De ondernemer moet hiervoor aan de ondernemingsraad voldoende financiële middelen ter beschikking stellen.
  • De OR moet ook onderhandelingsvaardig zijn; een cursus onderhandelen kan dan nodig en nuttig zijn.
  • De OR-leden moeten voldoende onafhankelijk kunnen zijn. In een situatie waarbij OR-leden zelf betrokken zijn, bv. omdat de afdeling waar zij werken wordt afgestoten, is het niet aan te raden om mee te onderhandelen over het sociaal plan.
  • De OR moet in staat zijn om zijn achterban te raadplegen. Draagvlak bij de achterban versterkt de onderhandelingspositie van de ondernemingsraad. Bovendien zorgt het ervoor dat het sociaal plan aansluit bij de wensen van de betrokkenen.

Status sociaal plan OR

Een sociaal plan afgesloten met de OR heeft juridisch geen cao-status. Er is nog onvoldoende jurisprudentie om goed te kunnen beoordelen wat hiervan de consequenties zijn. Waarschijnlijk kijkt de rechter of het sociaal plan zorgvuldig tot stand is gekomen. Met andere woorden, of de OR niet al te gemakkelijk en zonder zijn achterban te raadplegen akkoord is gegaan met een mager sociaal plan.

Kunnen wij jou helpen?

Soms word je geconfronteerd met complexe materie of met onderwerpen waar je niet in thuis bent. Reorganisatie of (organische) organisatieverandering, fusie of overname, HR-beleid, governance en goed bestuur, financieel beleid, strategisch beleid. De gespecialiseerde organisatieadviseurs van SBI Formaat kunnen jou daarin ondersteunen. Wij schakelen de adviseur in die expert is op het thema wat bij jullie speelt en ontwerpen in overleg een aanpak die goed aansluit. Ons organisatieadvies is gedegen en effectief. Daar kun je verder mee!

Vraag hier advies aan!

Deel dit bericht