Een sociaal plan bevat collectieve regelingen om de nadelige personele gevolgen van organisatorische veranderingen op te vangen
Organisatorische veranderingen binnen de onderneming, reorganisaties, hebben veelal nadelige personele gevolgen. In een sociaal plan staan collectieve regelingen om deze gevolgen zoveel mogelijk op te vangen.
Vaak leiden organisatiewijzigingen tot ingrijpende gevolgen voor medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan:
- Reorganisatie
- Inkrimping van de werkzaamheden van de onderneming
- Fusie/overname
- Beëindiging/sluiting van de onderneming
- Verplaatsing/verhuizing van de onderneming
- Verzelfstandiging of uitbesteding
Adviesrecht OR
De ondernemingsraad heeft het adviesrecht over een voorgenomen besluit over deze onderwerpen. Bij de adviesaanvraag moet de werkgever inzicht geven in de gevolgen voor het personeel en de in de naar aanleiding daarvan genomen maatregelen (WOR, artikel 25 lid 3). Deze maatregelen kunnen in de vorm van een sociaal plan worden opgesteld. Soms is er een verplichting een sociaal plan op te stellen opgenomen in de CAO. In de zorgsector bestaat vaak een aparte CAO Sociale Begeleiding die hierover voorschriften bevat. In de SER-fusiegedragsregels en de Wet Melding Collectief Ontslag wordt overleg met de vakbonden voorgeschreven over de sociale gevolgen en de daarmee samenhangende voorgenomen maatregelen.
Een sociaal plan bevat collectieve regelingen ten behoeve van medewerkers om de sociale gevolgen voor de medewerkers (tijdelijk) iets te verzachten en eventueel de werkgelegenheid veilig te stellen.
Collectieve arbeidsovereenkomst
Een sociaal plan kan als een collectieve arbeidsovereenkomst beschouwd worden, wanneer:
- Het een overeenkomst is tussen een of meer vakorganisaties en de werkgever;
- Het schriftelijk wordt vastgelegd en door alle partijen wordt ondertekend;
- Het wordt aangemeld bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Als gedwongen ontslagen aan de kantonrechters worden voorgelegd, volgt de kantonrechter het sociaal plan als aan deze drie voorwaarden is voldaan. Alleen wanneer dit evident onbillijk is voor de betrokken werknemer, wijkt de rechter af van het sociaal plan.
Contact met de vakbond
De OR heeft formeel geen taak bij het afsluiten van een sociaal plan. Vaak wacht de OR totdat een sociaal plan is afgesloten voordat hij advies uitbrengt. Om een zo goed mogelijk sociaal plan af te sluiten, is een veelvuldig contact met de vakbonden aan te raden. Dit maakt uitwisseling van informatie en afstemming tijdens de onderhandelingen mogelijk.
Kunnen wij jou helpen?
Soms word je geconfronteerd met complexe materie of met onderwerpen waar je niet in thuis bent. De gespecialiseerde organisatieadviseurs van SBI Formaat kunnen jou daarmee helpen. Wij schakelen de adviseur in die gespecialiseerd is in het thema wat bij jullie speelt en ontwerpen een nieuwe aanpak die aansluit bij de voorliggende situatie. Van reorganisatie, organisatieverandering, fusie, overname, HR, governance naar financieel en strategisch beleid. Ons organisatieadvies is gedegen en effectief. Daar kun je verder mee!