Nieuw in de OR / WOR , OR en bestuurder
Scholing OR

OR-leden hebben recht op scholing

OR-werk vraagt deskundigheid waarvoor de meeste mensen niet zijn opgeleid. Daarom regelt de wet voor OR-leden het recht op minimaal vijf dagen scholing per jaar.

De ondernemingsraad krijgt met veel onderwerpen te maken: een pensioenverzekering, een nieuw functiewaarderingssysteem, de Arbowet, de AVG, duurzaamheidsbeleid, het invoeren van een nieuw organisatieconcept, een reorganisatie, overname of fusie. Wil de OR hierover kunnen meepraten dan moet hij kennis van zaken hebben. Als die kennis ontbreekt kan de OR of kunnen individuele OR-leden op cursus gaan. Bovendien vergt OR-werk ook de nodige (communicatie)vaardigheden: luisteren, samenvatten, doorvragen, onderhandelen, conflicthantering, spreken in het openbaar.

Medezeggenschap is bij wet geregeld om de wijsheid van iedereen binnen de organisatie aan te boren, voor een betere besluitvorming. De OR is bij uitstek een plek waar je ruimte kunt maken voor diverse observaties, geluiden en meningen en op basis waarvan de OR weloverwogen en gezamenlijk gedragen besluiten kan nemen. Een maatwerkcursus voor de hele OR is ook een prima middel om teamvorming binnen de OR te bevorderen en/of om een concreet OR-werkplan te maken voor structuur in het OR-werk.

Meerdere scholingsvormen

OR-scholing is er in verschillende soorten en maten:

  • Meerdaagse maatwerktrainingen, waarbij de gehele OR een één-, twee- of driedaagse cursus volgt in een cursusaccommodatie buiten de eigen onderneming (vaak is dat een hotel). Samen de trainer stelt de OR het gewenste programma samen.
    Een kleine OR kan gekoppeld worden aan een kleine OR van een soortgelijk bedrijf, om de kosten te delen en ook om van elkaar te leren.
  • Themadagen van 1 of 2 dagen over een gericht onderwerp of beleidsterrein. OR-leden kunnen zich daar individueel, met meerdere leden, of gezamenlijk op inschrijven.
  • Langer lopende opleidingen, speciaal gericht op individuele OR-leden.Themadagen en langer lopende opleidingen vinden doorgaans ook plaats op een externe locatie.En is sommige OR-scholing ook online te organiseren.

Recht op scholing

Bestuurder en OR overleggen met elkaar over het aantal dagen voor scholing, wat echter nooit minder kan zijn dan het wettelijk minimum aantal. En bepaalt de OR in beginsel zelf welke scholing hij nodig vindt en bij wie of welk opleidingsinstituut hij deze wil volgen.

Ieder OR-lid en lid van een vaste commissie of onderdeelcommissie van de OR kan aanspraak maken op het wettelijk recht op scholing (artikel 18 WOR):

  • Voor een OR-lid, zonder lidmaatschap van een OR-commissie: 5 dagen per jaar. De SER  geeft jaarlijks aan wat de richtbedragen voor scholing zijn door gecertificeerde aanbieders. Het richtbedrag (per dagdeel) betekent dat de OR dat redelijkerwijs aan scholing mag besteden.
  • Voor een OR-commissielid die geen lid is van de OR: 3 dagen per jaar.
  • Voor een OR-lid/tevens lid van een OR-commissie: 8 dagen scholing per jaar.

Van belang is dat OR-leden een cursus in werktijd moeten kunnen volgen of dat er anders compensatie mogelijk is.

Training op maat

Een krachtige organisatie vraagt om inzet en betrokkenheid van alle werknemers, daarom is gezonde medezeggenschap zo belangrijk. Dat kan via een sterke ondernemingsraad. SBI Formaat biedt maatwerktrainingen aan die speciaal voor jullie OR is aangepast.

Bekijk hier jouw maatwerktraining

Training

SBI Formaat biedt verschillende open trainingen aan. Samen met deelnemers uit andere organisaties kan je je verdiepen in een specifiek onderwerp op verschillende thema’s, zoals Arbo, financiën, wetgeving, HR, communicatie en dagelijks bestuur.

Bekijk hier het trainingsaanbod 2023

Deel dit bericht