Werkstress en ongewenst gedrag , psychosociale arbeidsbelasting
Psychosociale arbeidsbelasting kan leiden tot werkstress. Werkstress kan leiden tot lichamelijke en/of geestelijke klachten. Veel medewerkers rapporteren burn-outachtige klachten. Naast veel persoonlijke ellende brengt dit ook hoge kosten mee voor zowel een organisatie als de maatschappij. Werkdruk en ongewenst gedrag vallen onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Dit is een thema in de Arbowet.
Volgens artikel 3.2 van de Arbowet moet de werkgever PSA voorkomen of in elk geval beperken. Dit betekent dat hij risico’s moet tegengaan op het gebied van werkdruk, pesten, (seksuele) intimidatie, agressie en geweld. De werkgever moet daartoe zijn werknemers voorlichten over PSA-risico’s en de maatregelen om deze aan te pakken. Ook in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) en het bijbehorende plan van aanpak moet er aandacht zijn voor PSA-risico’s. Dit schrijft het Arbobesluit voor (artikel 2.15). Ook heeft een werkgever een verplichting tot het geven van voorlichting en onderricht. Je kunt hierbij denken dat medewerkers worden voorgelicht over de oorzaken en de signalen van werkstress en welke maatregelen er genomen kunnen worden. Een vertrouwenspersoon kan ervoor zorgen dat een medewerker zijn verhaal kwijt kan als dit nodig is en de medewerker bij te staan bij eventuele vervolgstappen
OR en psychosociale arbeidsbelasting
Stress binnen een organisatie kan tot veel problemen leiden. De OR heeft een belangrijke taak om te stimuleren dat er een zo goed mogelijk arbobeleid wordt gevoerd (artikel 28 WOR). Een goed PSA-beleid hoort hier ook bij. Daarnaast heeft de OR instemmingsrecht bij voorgestelde organisatiemaatregelen of wijzigingen in het bestaande beleid (artikel 27 1 d WOR). Dit houdt in dat de OR instemmingsrecht heeft bij alle nieuwe regelingen, ook op het gebied van PSA.
Om een goed beeld te krijgen wat er speelt op het gebied van PSA, kan de OR het informatierecht benutten. Vraag minstens eenmaal per jaar vragen naar de stand van zaken of nodig een interne deskundige uit die je hier over kan bijpraten. Denk daarnaast ook aan een achterbanraadpleging of ga zelf op onderzoek uit. Maak hierbij gebruik van de instrumenten die reeds aanwezig zijn binnen de organisatie zoals de Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E), Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) of een Preventief Medisch Onderzoek (PMO).
Expertiseteam Arbeid & Gezondheid
Om de gezondheid en welbevinden van de medewerkers in de organisatie te vergroten, heb je de juiste kennis en een effectieve aanpak nodig. SBI Formaat heeft daarom een speciaal expertiseteam Arbeid & Gezondheid dat in vrijwel alle branches bekend en actief is. De trainers/adviseurs zijn ervaren vakmensen die beschikken over een ruime expertise op het gebied van arbeidsomstandigheden en medezeggenschap. Aanpak van PSA is een belangrijk thema in hun werk. Zij kennen de dagelijkse praktijk in organisaties en spelen daar naadloos op in.
Stel je vraag!
Interessante trainingen
Werkdruk te lijf en de rol van de OR
Ongewenst gedrag en integriteit
Meer lezen
Werkstress en de rol van de OR – Blog
Hoe de RI&E kansen biedt om PSA aan te pakken – Blog
Wijziging Arbowet op komst inzake verplichtstelling vertrouwenspersoon – Blog
Wet bescherming klokkenluider – Blog