Arbo & gezondheid
Preventiemedewerker

Een belangrijke spil in de Arbo-organisatie

Elke werkgever heeft de plicht om een zo goed mogelijk arbobeleid te voeren. Sinds 1 juli 2005 moet hij  zich daarin laten bijstaan door een of meer deskundige werknemers, de zogenoemde interne preventiemedewerker(s) (art. 13 Arbowet). Alleen voor bedrijven met minder dan 25 werknemers mag de directeur zelf deze taak vervullen.

De preventiemedewerker moet zich bezighouden met de dagelijkse zorg voor de veiligheid en de gezondheid (artikel 13 Arbowet), met als doel om schade veroorzaakt door het werk te voorkomen. Een belangrijke taak hierbij is het meewerken aan de uitvoering van de RI&E en aan de daaruit voortvloeiende maatregelen. De preventiemedewerker is een belangrijke spil in de Arbo-organisatie.

Samenwerken met OR of PVT

Een andere wettelijke taak is dat de preventiemedewerker nauw samenwerkt met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Daarnaast dient de medewerker samen te werken met de bedrijfsarts. Bovendien moet hij/zij onafhankelijk zijn. Het deskundigheidsniveau en de te besteden tijd worden afgeleid van de RI&E, afhankelijk van het type bedrijf en de aard van de risico’s. De interne preventiemedewerker heeft dezelfde rechtsbescherming als een OR-lid.

Een functie ‘preventiemedewerker’ of één of meerdere deskundige medewerkers

De Arbowet geeft geen verplichting tot de functie preventiemedewerker, maar verplicht een organisatie om de preventietaken te beleggen bij een of meer deskundige medewerkers. Hoe deze taken worden vorm gegeven, is uiteindelijk maatwerk op basis van de RI&E en de keuze van de organisatie. Gekozen kan worden om deze taken in een functie te gieten, maar er kan ook worden gekozen om deze taken te verdelen onder verschillende medewerkers. De OR of PVT heeft het instemmingsrecht volgens artikel 27 lid 1d WOR op de organisatie van de interne arbozorg (deskundige bijstand), waaronder het deskundigheidsniveau en de taken en bevoegdheden van de preventiemedewerker. Sinds 1 juli 2017 is het instemmingsrecht van de OR uitgebreid naar de aanstelling en persoon van de preventiemedewerker (art 13 lid 1 Arbowet).

Expertiseteam Arbeid & Gezondheid

We hebben hierboven een aantal zaken benoemd, maar in de praktijk zien we veel verschillen. De basis blijft echter de taken die worden benoemd in de Arbowet. Heb je advies nodig bij het instellen van of heb je vragen over de samenwerking met de preventiemedewerker? Ons expertiseteam Arbeid & Gezondheid heeft veel ervaring om VGWM-commissies hierbij te begeleiden. Ook kunnen we deze medewerkers begeleiden om de preventietaken goed op te kunnen pakken. De trainers/adviseurs zijn ervaren vakmensen die beschikken over een ruime expertise op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zij kennen de dagelijkse praktijk in organisaties en spelen daar naadloos op in.

Stel je vraag!

Interessante trainingen

Hulp nodig als OR bij het instellen van een preventiemedewerker?
Maak kennis met de taken van de preventiemedewerker, de manieren waarop deze ingericht kunnen worden binnen je organisatie en de rol van de OR. Wil jij meer weten? Schrijf je dan in voor de training Arbo voor gevorderden.

Wil je als preventiemedewerker meer kennis om goed aan de slag te gaan met je preventietaken?
Tijdens een ééndaagse training gaan we dieper in op de Arbowet, de taken van de medewerker, de RI&E en het plan van aanpak en met wie je het beste kunt samenwerken. Bekijk hier de training Preventiemedewerker en RI&E.

Meer lezen

De RI&E: van de preventiemedewerker of de medewerkers

Deel dit bericht