Nieuw in de OR / WOR
OR-werkplan

Een werkplan voor de ondernemingsraad

Het OR-werk is veelomvattend. Om een indicatie te geven van het beleidsterrein van de OR: artikel 25, 27 en 28 WOR geven een opsomming van onderwerpen waarmee de OR bemoeienis heeft. Een werkplan is een hulpmiddel om het OR-werk te structureren. De ondernemingsraad geeft in een werkplan aan welke onderwerpen hij wil oppakken en wanneer.

Het is aan te raden om alle werkzaamheden van de OR in een werkplan op te nemen. In een werkplan maakt de OR duidelijk wat de hij de komende tijd voor activiteiten gaat ondernemen, welke aandachtspunten de OR heeft en welke prioriteit hij daar aan wil geven. Het OR-werkplan kan ook worden beschouwd als een communicatiemiddel om de achterban te informeren en als onderbouwing naar de directie voor de aanvraag van bepaalde faciliteiten voor de OR.

Categorieën maken

De OR kan in zijn werkplan zijn activiteiten verdelen naar bepaalde categorieën. Bijvoorbeeld:

  • Financieel beleid (bedrijfsbegroting en financieel jaarverslag)
  • Organisatiebeleid (productontwikkeling, innovatie, organisatiewijziging)
  • Sociaal beleid (talentontwikkeling, werving en selectie, jaargesprekken, leeftijdfasebewust personeelsbeleid)
  • Arbeidsomstandigheden (BHV, PSA, ziekteverzuim, reïntegratie)

Concrete doelen stellen

De ondernemingsraad onderzoekt welke onderwerpen er spelen in de onderneming en stelt vast welke hij oppakt in de komende tijd en wat hij wil bereiken. De OR maakt doelen die concreet en haalbaar zijn en die leiden tot het gewenste resultaat. Onderwerpen van lange duur kunnen worden opgesplitst in op elkaar volgende kortetermijndoelen.

Inschatten van benodigde tijd

Daarnaast moet de ondernemingsraad inschatten hoeveel tijd voor de diverse onderwerpen nodig is. Als een onderwerp veel tijd en aandacht vraagt kan de OR ook besluiten daarvoor een aparte voorbereidingscommissie in te stellen en andere collega’s vragen mee te doen.

Keuzes maken

Vanuit het werkplan kan de ondernemingsraad aan de diverse onderwerpen een bepaalde prioriteit geven, zodat wordt voorkomen dat de OR met teveel zaken tegelijk bezig is. Een OR dreigt al snel te verzanden als er geen keuzes worden gemaakt en met teveel dingen tegelijk bezig is. Het risico is dat de OR het overzicht kwijtraakt en de achterban niet kan volgen waarmee de OR bezig is.

Jaarplan maken

Omdat het werkplan veel kan betekenen voor het gestructureerd werken van een OR, is het aan te raden om hier aan het begin van elk jaar voldoende aandacht aan te schenken. Zo kan het werkplan gedurende het hele jaar als leidraad dienen.

Evalueren

Het OR-werkplan is geen statische opsomming van onderwerpen. Er kunnen gedurende een jaar nieuwe onderwerpen bijkomen of afgehandelde zaken afvallen en de ondernemingsraad zal regelmatig moeten nagaan of de eerder toegekende prioriteit nog actueel is.

Deel dit bericht