Nieuw in de OR / WOR , OR-verkiezingen
OR-reglement

Het OR Reglement regelt de verkiezingen en werkwijze van de ondernemingsraad

In het OR Reglement regelt de ondernemingsraad zijn verkiezingen en zijn “werkwijze” (het zogenoemde huishoudelijke gedeelte). Dit reglement bindt alleen de OR. Afspraken met de bestuurder over bijvoorbeeld scholing, faciliteiten of procedures voor de overlegvergadering horen niet thuis in het OR Reglement.

Artikel 8 WOR verplicht de OR een eigen reglement op te stellen, waarin de onderwerpen staan die volgens de WOR aan de OR zijn opgedragen of overgelaten. In artikel 10 WOR staan nadere onderwerpen omschreven. Voor het oprichten van een eerste OR, is het de ondernemer die een Voorlopig OR Reglement opstelt.

Het OR Reglement heeft “derdenwerking” wat betekent dat “belanghebbenden” de ondernemingsraad mogen aanspreken om zich aan zijn reglement te houden. Wil de OR in een bijzondere situatie een keer afwijken van zijn reglement, bijvoorbeeld van de verkiezingsprocedure, dan kan dat alleen als de belanghebbenden daartegen geen bezwaar hebben. Belanghebbende is de ondernemer (namens hem is dat de WOR-bestuurder), iedere kiesgerechtigde medewerker en de bij de OR-verkiezingen betrokken vakbonden met kandidaatstellingsrecht.

Onderwerpen

In het OR Reglement moeten bepalingen/regels worden opgenomen over de volgende onderwerpen:

  • Samenstelling, grootte en zittingsduur van de ondernemingsraad
  • OR-verkiezingen (kandidaatstelling, kiesstelsel, stemming, voorziening tussentijdse vacatures)
  • De werkwijze van de OR (het huishoudelijke reglementsgedeelte, waaronder het OR-secretariaat, quorum en besluitvorming)

Andere afspraken

Het OR Reglement is echt alleen een reglement van en voor de OR. Afspraken met de ondernemer over bijvoorbeeld faciliteiten of regels voor de overlegvergadering, zijn geen onderdeel van het OR Reglement. Deze kunnen wel in een apart document als bijlage bij het OR Reglement gevoegd. Ook regels voor het instellen van commissies horen niet in het OR Reglement thuis, omdat (ook) daarvoor de medewerking nodig is van de ondernemer en kan de ondernemingsraad daar niet zelf over besluiten. Een OR-commissie wordt geregeld in een apart instellingsbesluit, dat als bijlage bij het OR Reglement gevoegd kan worden.

Voorlopig reglement

Heeft de onderneming nog geen OR, dan is de eerste actie van de ondernemer een interne commissie of werkgroep in te stellen die de voorbereidingen doen, te beginnen met het opstellen van een voorlopig (ondernemingsraad)reglement. Dit reglement vormt de basis voor de OR-verkiezingen. Het voorlopig reglement moet de ondernemer voorleggen aan de vakbonden die leden hebben binnen de onderneming (artikel 48 WOR) om hun standpunt over de inhoud van het reglement te vernemen.

Bezwaar

De OR stelt na te zijn gekozen zijn reglement zelfstandig vast en kan de OR ook zelfstandig zijn reglement wijzigen. De ondernemer moet wel over voorgenomen reglementswijzigingen worden gehoord. En elke medewerker moet kennis kunnen nemen van het OR Reglement en van reglementswijzigingen.
Heeft de ondernemer of een andere belanghebbende bezwaar tegen een reglementswijziging en wil de OR aan dat bezwaar niet tegemoetkomen, dan kan de belanghebbende een beslissing vragen aan de kantonrechter via de procedure uit artikel 36 WOR. Een belanghebbende kan er ook voor kiezen om (nog) niet naar de rechter te stappen, maar de Bedrijfscommissie in te schakelen voor bemiddeling en advies. Onder belanghebbenden verstaat de wet: de ondernemer (namens hem is dat de WOR-bestuurder), de kiesgerechtigde medewerkers en de vakbonden die leden hebben onder het personeel van de organisatie of het bedrijf.

Voorbeeldreglementen

Een in de praktijk veel gebruikt OR Voorbeeldreglement is die van de Sociaal Economische Raad (SER). Dit Voorbeeldreglement en (uitgebreide) toelichting is integraal te downloaden van de SER website. SBI Formaat maakt – tegen vergoeding – een reglement voor u op maat of checkt desgewenst uw reglement op juistheid en actuele wettelijke bepalingen.

Gespecialiseerde organisatieadviseurs

Soms kom je situaties tegen waarbij je geconfronteerd wordt met situaties waar jij je niet in thuis voelt. De gespecialiseerde organisatieadviseurs staan klaar om jou te helpen! Onze adviseurs hebben expertise op verschillende gebieden, waaronder reorganisatie en organisatieverandering, fusie en overname, HR en arbeidsvoorwaarden, etc.

Klik hier voor meer informatie:

De OR-advieslijn

Heb jij vragen over de medezeggenschap of het werk van de ondernemingsraad? Maak dan gebruik van de OR-advieslijn. Wij staan voor jullie klaar om met jullie mee te denken en met een antwoord, informatie of (kort) advies op jullie OR-vragen.

Bekijk hier de OR-advieslijn:

Deel dit bericht