Een OR kan een commissie instellen om taken te verdelen
Het OR-werk is veelomvattend en kost de nodige tijd. De ondernemingsraad kan commissies instellen om taken te verdelen en om (eventueel) andere collega’s bij het OR-werk in te zetten. De OR moet zijn voornemen om een commissie in te stellen schriftelijk melden aan de directie.
Op de OR-agenda kunnen vele en verschillende onderwerpen staan. Om alle zaken zo goed mogelijk aan te pakken en om de taken te verlichten, kan de OR een of meer commissies instellen (artikel 15 WOR). Een commissie staat de ondernemingsraad bij in de behandeling van een bepaald onderwerp. Soms kan een commissie, indien gewenst, de OR in het overleg met de directie vervangen.
Schriftelijk melden
De OR moet de ondernemer schriftelijk melden wat de taak, de bevoegdheden en de werkwijze van deze commissie zal zijn. Wanneer de ondernemer bezwaar maakt tegen het instellen van een OR-commissie kan de ondernemingsraad, na bemiddeling en advies van de bedrijfscommissie, naar de kantonrechter stappen en een beslissing vragen.
Instellingsbesluit
Het instellen van een OR-commissie moet schriftelijk worden vastgelegd in een zogenaamd instellingsbesluit. In dit instellingsbesluit staat opgenomen hoe de betreffende OR-commissie is samengesteld, wat de taak en de bevoegdheden van deze commissie zijn, en de werkwijze. In de regel wordt het instellingsbesluit als bijlage van het OR-reglement beschouwd.
Soorten commissies
Er zijn een aantal soorten OR-commissies:
- Vaste commissie
- Onderdeelcommissie
- Voorbereidingscommissie
Bevoegdheden delegeren
Behalve aan de voorbereidingscommissie kan de OR (alle) bevoegdheden die de ondernemingsraad heeft delegeren naar een OR-commissie. De enige bevoegdheid die niet kan worden gedelegeerd is de bevoegdheid tot het voeren van rechtsgedingen voor de ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam of voor de kantonrechter.
Bescherming tegen benadeling
Gezien het feit dat OR-commissies dicht betrokken zijn bij het OR-werk, geldt ook voor commissieleden een verbod op benadeling op grond van artikel 21 WOR. Voor leden van een vaste commissie of onderdeelcommissie geldt een ontslagverbod. Voor leden van een voorbereidingscommissie geldt een ontslagbescherming (toestemming nodig van kantonrechter).