De bevoegdheden van de OR: adviesrecht, instemmingsrecht, initiatiefrecht en informatierecht
De OR heeft vier belangrijke bevoegdheden: het adviesrecht, het instemmingsrecht, het initiatiefrecht en het informatierecht.
De vier belangrijke bevoegdheden van de ondernemingsraad:
Adviesrecht
Voorgenomen belangrijke besluiten van de ondernemer van financieel-economische en bedrijfsorganisatorische aard vallen onder artikel 25 van de WOR. De onderwerpen staan in dit artikel beschreven. Het gaat hier om het adviesrecht van de OR bij bijvoorbeeld voorgenomen besluiten over ingrijpende reorganisaties, fusie, bedrijfssluiting, bedrijfsverhuizing.
Instemmingsrecht
Voorgenomen besluiten tot vaststelling, wijziging of intrekking van regelingen op het gebied van het sociaal beleid vallen onder artikel 27 van de WOR. De betreffende onderwerpen worden in dit artikel opgesomd. Het gaat hier om het instemmingsrecht van de OR bij voorgenomen besluiten over bijvoorbeeld personeelsbeoordeling, nieuwe werktijden, het opslaan van privacy-gevoelige personeelsinformatie, arbeidsomstandigheden.
Initiatiefrecht
De ondernemingsraad heeft de mogelijkheid zelf voorstellen in te dienen. Dit staat in artikel 23 van de WOR. Als de OR het bijvoorbeeld belangrijk vindt dat de directie aandacht besteed aan de werkdruk, kan de OR zelf een voorstel daarover indienen bij de directie.
Informatierecht
In artikel 31 van de WOR staat op welke informatie de ondernemingsraad zonder meer recht heeft, zoals algemene financiële informatie en informatie over het sociaal beleid. De OR bij kan de directie ook gericht informatie opvragen over een onderwerp die hij nodig heeft om goed het OR-werk te kunnen doen. Bijvoorbeeld als de OR wil weten hoe het staat met het ziekteverzuim, kan de OR de directie om ziekteverzuimcijfers vragen.
Behoud van bevoegdheden
Een gekozen OR behoudt in de zittingsperiode de wettelijke bevoegdheden. Dit betekent dat wanneer het aantal in de onderneming werkzame personen tijdens de zittingsperiode afneemt, de bevoegdheden niet gewijzigd worden. Artikel 2 lid 2 van de WOR bepaalt het behoud van bevoegdheden tijdens de zittingsperiode.
Uitbreiding van bevoegdheden
Ongeacht de wettelijke bevoegdheden van de OR zoals deze omschreven staan in de WOR, is het mogelijk dat de OR op grond van artikel 32 van de WOR een uitbreiding van bevoegdheden krijgt. Dat kan met een afspraak met de ondernemer of via de CAO. De directie kan bijvoorbeeld met de OR afspreken dat de OR het instemmingsrecht heeft over een jubileumuitkeringsregeling. Afspraken tussen bestuurder en OR worden vastgelegd in een ondernemingsovereenkomst. De ondernemer zendt een exemplaar daarvan naar de bedrijfscommissie.