Nieuw in de OR / WOR , OR en bestuurder
Ondernemingsovereenkomst

De ondernemingsovereenkomst of convenant voor uitbreiding OR-bevoegdheden

Een ondernemingsovereenkomst of convenant is een schriftelijke afspraak tussen de ondernemer en de OR. Het kan gaan om extra bevoegdheden, faciliteiten of aanvullende afspraken over de toepassing van de WOR.

Elke afspraak tussen ondernemer en ondernemingsraad over extra bevoegdheden (“bovenwettelijke bevoegdheden”) van de OR of aanvullende voorschriften over de toepassing van de WOR kan worden opgenomen in een schriftelijke overeenkomst. Dat regelt artikel 32 van de WOR. Een afschrift van zo’n ondernemingsovereenkomst of convenant stuurt de ondernemer naar de bevoegde bedrijfscommissie. De geldigheid van een dergelijke overeenkomst hangt hier overigens niet altijd van af. Ook de notulen van een overlegvergadering waarin extra afspraken zijn vastgelegd of zelfs een mondelinge afspraak, kan een ondernemingsovereenkomst zijn.

Uitbreiding van bevoegdheden

Een ondernemingsovereenkomst biedt aan de directie en de OR de mogelijkheid extra (instemmings-)bevoegdheden van de OR over bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden te regelen. Extra OR-bevoegdheden over arbeidsvoorwaarden mogen niet in strijd zijn met de cao. Andere voorbeelden van uitbreiding van bevoegdheden zijn:

  • adviesbevoegdheid over het vaststellen van de begroting
  • benoemingsrecht van een lid van het toezichthoudend orgaan
  • instemmingsrecht bij het formatieplaatsenplan
  • instemmingsrecht in plaats van adviesrecht bij fusie

Bij deze extra OR-bevoegdheden gelden de beroepsprocedures volgens de WOR.

Geen inperking bevoegdheden

Het is niet mogelijk in een overeenkomst de wettelijke bevoegdheden van de OR in te perken. Het omzetten van instemmingsrecht in adviesrecht wordt beschouwd als een inperking.

Aanvullende voorschriften

Een andere toepassing van de ondernemingsovereenkomst is het afspreken van aanvullende voorschriften over de toepassing van de WOR. Daarbij kan gedacht worden aan:

  • extra faciliteiten
  • uitbreiden rechtsbescherming
  • over het begrip belangrijk uit artikel 25 WOR
  • over de informatievoorziening naar de Or
  • een regeling medezeggenschap tijdens een reorganisatie- of fusieproces

Afspraak is afspraak

Ondernemingsovereenkomsten zijn niet aan een termijn gebonden, tenzij anders is afgesproken. Dit betekent dat de afspraak ook geldt voor een volgende OR of een volgende bestuurder. Beide partijen dienen zich te houden aan naleving van de afspraak. Alleen als de omstandigheden zodanig veranderd zijn dat de overeenkomst naar redelijkheid niet meer in stand kan blijven, kan de afspraak eenzijdig worden opgezegd. Naleving is zo nodig via de kantonrechter af te dwingen.

De OR-advieslijn

Heb jij vragen over de medezeggenschap of het werk van de ondernemingsraad. Maak dan gebruik van de OR-advieslijn. Onze adviseurs staan voor jullie klaar om met jullie mee te denken over hoe jullie je rol inhoud en positieve invloed kunnen geven.

Bekijk hier de OR-advieslijn:

Ondernemingsovereenkomst

Welke uitspraken zijn er met betrekking tot ondernemingsovereenkomsten? Jurisprudentie Ondernemingsovereenkomst en de OR inzake: uitbreiding adviesrecht, bovenwettelijk adviesrecht, eenzijdig opzeggen convenant, nakomen van afspraken, tijdstip adviesaanvraag en algemene geschillenregeling.

Wil jij meer weten over de uitspraken? 

Deel dit bericht