Nieuw in de OR / WOR
Ondernemingskamer

De ondernemingskamer is er voor de OR bij geschillen over adviesplichtige besluiten

De OR heeft met de ondernemingskamer (OK) te maken bij geschillen over adviesplichtige besluiten. De OR kan zich rechtstreeks tot de OK wenden; inschakeling van een advocaat is noodzakelijk.

In Nederland is er één Ondernemingskamer (OK), verbonden aan het gerechtshof in Amsterdam. De OK heeft een aantal taken en bevoegdheden:

  • Uitspraak doen in geschillen tussen OR en ondernemer over besluiten waarop het adviesrecht van toepassing is (artikel 26 WOR).
  • Een onderzoek instellen op verzoek van de vakbond of aandeelhouders, naar het beleid van de onderneming (het enquêterecht).
  • Uitspraak te doen bij geschillen tussen OR en de Raad van Commissarissen over de benoeming van een commissaris op grond van de structuurregeling.

Beroepsrecht

De ondernemingsraad heeft met de OK te maken bij geschillen over adviesplichtige besluiten. Het kan daarbij gaan om een besluit waarover geen advies is gevraagd aan de OR, een besluit dat afwijkt van het advies, of een situatie waarin na het advies nieuwe feiten of omstandigheden bekend zijn geworden, die tot een ander advies zouden hebben geleid. De beroepsprocedure bij adviesplichtige besluiten staat beschreven in artikel 26 van de WOR. Het aantal adviesgeschillen dat aan de ondernemingskamer wordt voorgelegd, is gering. Veel zaken worden voor de behandeling alsnog ingetrokken.

Rechtstreeks

De OR kan zich rechtstreeks tot de OK wenden, zonder bemiddeling van de bedrijfscommissie. Het beroep moet worden ingediend door een advocaat, binnen een maand nadat het besluit aan de OR is meegedeeld.

Deel dit bericht