Nieuw in de OR / WOR
Onderdeelcommissie

De OR kan een onderdeelcommissie (OC) instellen

De OR kan een onderdeelcommissie (OC) instellen voor een bepaalde groep werknemers binnen de onderneming (artikel 15 lid 3 WOR).

Voor onderdelen in de onderneming kan de OR een aparte onderdeelcommissie (OC) instellen. De OR moet zijn voornemen tot instellen van een OC voorleggen aan de bestuurder. Een onderdeel is een groep van de in de onderneming werkzame personen, die binnen de onderneming een afzonderlijk organisatorisch verband vormt. De leden van de onderdeelcommissie worden “door en uit de in dat onderdeel werkzame personen” gekozen en/of door de ondernemingsraad benoemd. Voor onderdeelcommissies geldt dat de leden van de commissie aanblijven gedurende de zittingsperiode van de OR.

Bevoegdheden delegeren

In de regel delegeert de OR al zijn bevoegdheden naar de OC over zaken die (vooral) het onderdeel aangaan (met uitzondering van het voeren van rechtsgedingen en ook artikel 30 WOR-adviesrecht is niet van overeenkomstige toepassing voor de OC). Dit betekent dat de OC voor het betreffende onderdeel (bijna) functioneert als een OR en overlegt met degene die de leiding heeft van het onderdeel. De OR kan overigens ook besluiten om een bepaald voorgenomen onderdeelbesluit zelf te behandelen, wat betekent dat een eventueel advies- of instemmingsrecht op dat onderwerp voor de OC vervalt.

OR-lid in onderdeelcommissie

Het is aan te raden in de samenstelling van de OC een OR-lid zitting te laten nemen naast medewerkers uit het betreffende onderdeel. Dit bevordert een goede onderlinge afstemming tussen OR en OC. Het OR-lid is, zo mogelijk, ook werkzaam in het onderdeel.

Instellingsbesluit

De taken, bevoegdheden, samenstelling en werkwijze van de OC regelt de OR in een instellingsbesluit. Via de website van de Sociaal Economische Raad is een gratis model-instellingsbesluit te downloaden. De OR legt het instellingsbesluit ter goedkeuring voor aan de bestuurder (artikel 15 lid 1 WOR).

Uitbreiding adviesrecht

De onderdeelcommissie heeft niet automatisch het adviesrecht, als niet aangetoond kan worden dat een besluit voor het onderdeel “belangrijk” is voor de onderneming als geheel. Om dit te ondervangen kan de OR op basis van artikel 32 WOR met de ondernemer overeenkomen dat het adviesrecht van de OR wordt uitgebreid. De uitbreiding regelt dat de ondernemingsraad ook bij besluiten op onderdeelniveau het adviesrecht conform artikel 25 lid 1 WOR toekomt. Deze uitbreiding van bevoegdheden draagt de OR vervolgens over aan de OC. In het instellingsbesluit moet dit opgenomen staan.

Deel dit bericht