Arbo & gezondheid
Milieu en duurzaamheid

Milieu, duurzaamheid en de taak van OR

De OR heeft een taak te bevorderen dat de ondernemer aandacht besteedt aan de zorg voor het milieu. Dat staat in artikel 28 van de Wet Ondernemingsraden (WOR). De OR kan zich actief opstellen en met voorstellen komen. Hiervoor kan de OR gebruik maken van het initiatiefrecht.

Het is aan te raden om dan eerst te inventariseren wat de milieubelasting is van uw organisatie. Stel bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Zijn er milieubelastende activiteiten en zo ja welke?
  • Is er een plan van maatregelen m.b.t. het milieu?
  • Worden producten en productieprocessen mede ontwikkeld met als doel de milieubelasting te verminderen?
  • Wat koopt onze organisatie in? Wat komt er eventueel terug? Denk ook aan: restwarmte, opgewarmd koelwater.
  • Wat wordt hergebruikt, schoongemaakt, weggegooid, geloosd?
  • In hoeverre wordt gebruik gemaakt van duurzame energie?

Daarnaast kan de OR ook meer op een structurele manier aandacht geven aan het thema milieu en bijvoorbeeld elk voorgenomen besluit dat ter advies wordt voorgelegd, toetsen op eventueel nadelige milieueffecten. Wanneer de werkgever een belangrijke maatregel in verband met de zorg voor het milieu wil treffen, moet hij hierover advies aan de OR vragen op grond van de WOR, artikel 25, lid 1 l. Voorbeelden zijn:

  • Het doen van gerichte investeringen, bijvoorbeeld om de uitstoot van milieuvervuilende stoffen tegen te gaan;
  • Het invoeren van een technologische voorziening, gericht op vermindering van de milieubelasting, bijvoorbeeld voorzieningen die erop gericht zijn het papiergebruik te verminderen of energie te besparen;
  • Het wijzigen van het productieproces, bijvoorbeeld in verband met het verminderen van het energieverbruik;
  • Maatregelen die indirecte gevolgen hebben voor het milieu, zoals een afvalinzamelingsplan of een bedrijfsvervoersplan.

Milieuzorgsysteem

Om te bevorderen dat de zorg voor het milieu systematisch aandacht krijgt binnen je organisatie, is het verstandig om het milieubeleid te structureren. Dit kan bijvoorbeeld door het invoeren van een milieuzorgsysteem. Het is mogelijk het milieuzorgsysteem te laten certificeren. Dit houdt in dat een extern certificeringsbureau controleert of het systeem aan bepaalde eisen voldoet. Bij invoering van een milieuzorgsysteem heeft de OR adviesrecht.

Handhaving en inspectie op het gebied van milieu

Bedrijven die met hun energie- en watergebruik of het afval een milieubelasting veroorzaken voor lucht, water en/of bodem moeten een milieujaarrapportage opstellen en afhankelijk van hun activiteiten ook soms een milieujaarverslag. Het betreft meestal grote industriële bedrijven, zoals raffinaderijen en elektriciteitscentrales. Voor de OR kan het dan zinvol zijn inzicht te krijgen in die rapporten. Het informatierecht  (WOR, artikel 31)  geeft daar handvatten voor).

Omgevingswet

Per 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Deze wet bundelt alle regelgeving met betrekking tot natuur, milieu, bouwen en wonen. Het is de bedoeling dat met behulp van 1 digitaal loket het makkelijker wordt om ruimtelijke projecten te starten en/of vergunningen aan te vragen. Zo staan de regels van gemeenten, provincies en waterschappen op 1 plek en hoeft er dan maar 1 omgevingsvergunning te worden aangevraagd, ook als er meerdere overheden bij betrokken zijn.

Expertiseteam Arbeid & Gezondheid

We hebben een aantal zaken genoemd waar je op kunt letten als OR/VGWM-commissie. In dit geval gaat het om de M van milieu. Het gaat te ver om hier alle aandachtspunten te noemen en het is ook vaak maatwerk. Kijk wat past bij jouw organisatie. Heb je advies nodig bij het beoordelen van het milieubeleid van je organisatie of wil je als OR/VGWM-commissie wat meer proactief zijn op het vlak van milieu en duurzaamheid ? Bij ons expertiseteam Arbeid & Gezondheid kun je terecht voor verschillende arbo- en milieuvragen, voor begeleiding, een (maatwerk)training of een (schriftelijk) advies. De trainers/adviseurs zijn ervaren vakmensen die beschikken over een ruime expertise op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zij kennen de dagelijkse praktijk in organisaties en spelen daar naadloos op in.

Stel je vraag!

Interessante trainingen

OR en milieu
Deze training kan uiteraard ook op maat met je hele commissie en bijvoorbeeld samen met de milieucoördinator of coördinator KAM (kwaliteit, milieu en arbeidsomstandigheden) georganiseerd worden.

Deel dit bericht