De OR heeft initiatiefrecht om voorstellen in te dienen, ondernemer moet reageren
De OR kan zelf voorstellen indienen over alles wat de onderneming aangaat. De ondernemer is verplicht te reageren op een initiatiefvoorstel van de OR.
Een van de bevoegdheden van de OR is het initiatiefrecht. Artikel 23 lid 3 van de WOR geeft de OR de mogelijkheid om zelf voorstellen in te dienen over “aangelegenheden die de onderneming betreffen”. De OR kan bijvoorbeeld een initiatiefvoorstel doen over kinderopvang, werkoverleg of milieumaatregelen. De voorstellen kunnen ook worden gedaan in het kader van de stimulerende taak van de OR (artikel 28 WOR), zoals hoe de toename van het aantal niet westers, arbeidsgehandicapten en vrouwen binnen de onderneming kan worden vergroot.
Informatie vragen
De OR kan gebruik maken van het informatierecht wanneer hij informatie nodig heeft van de bestuurder om tot een goed onderbouwd initiatiefvoorstel te kunnen komen.
Bespreking in overlegvergadering verplicht
Ieder initiatiefvoorstel van de OR dient te worden besproken in een overlegvergadering, waarna de ondernemer zo spoedig mogelijk schriftelijk en gemotiveerd moet reageren op het initiatiefvoorstel. Op verzoek van de OR kan de ondernemer zijn besluit ook mondeling in een overlegvergadering meedelen.
De ondernemingsraad kan na het gemotiveerd afwijzen van een initiatiefvoorstel geen gebruik maken van een beroepsrecht.