Nieuw in de OR / WOR , OR en bestuurder
Initiatiefprocedure

De OR kan op grond van zijn initiatiefrecht zelfstandig voorstellen bij de directie indienen.

Het initiatiefrecht (artikel 23 lid 2 en lid 3 WOR) houdt in dat de ondernemingsraad alle onderwerpen die de onderneming aangaan aan de orde kan stellen en daarover voorstellen kan doen. Dat kan zowel in als buiten de overlegvergadering. De bestuurder moet het voorstel tenminste éénmaal met de OR bespreken in een overlegvergadering (OV).

Op de agenda van de overlegvergadering

Wil de OR een onderwerp in de OV aan de orde stellen, dan verzoekt hij de secretaris van de overlegvergadering (dat is meestal ook de secretaris van de ondernemingsraad) dit op de agenda te plaatsen. Als er geen overlegvergadering is, of de agenda toevoeging van dit onderwerp niet toelaat, kan de OR de bestuurder om een extra overlegvergadering verzoeken. Deze extra vergadering moet dan binnen twee weken plaatsvinden (artikel 23 lid 1 WOR). Als de OR zijn voorstel met de bestuurder bespreekt en deze het voorstel (deels) afwijst, kan de OR het niet afdwingen: het initiatiefrecht kent geen beroepsrecht. De bestuurder kan het OR-voorstel echter niet zomaar naast zich neerleggen. Hij verstrekt de OR een schriftelijke motivatie waarom hij het voorstel niet (of slechts ten dele) overneemt.

Voorbereiding initiatiefvoorstel

Een uitgebreid initiatiefvoorstel vergt meer voorbereiding van de OR. Het is aan te raden om het onderwerp eerst op een OR-vergadering te bespreken, of de hele OR erachter staat en wie zich met de uitwerking gaan bezighouden. Het kan zinvol zijn een voorbereidingscommissie (artikel 15 WOR) in te stellen. Daarvoor is een instellingsbesluit nodig waarin moet staan wat de taak is van de commissie, voor welke bepaalde tijd de commissie wordt ingesteld en de samenstelling. Naast tenminste één OR-lid kunnen ook andere medewerkers zitting hebben in een voorbereidingscommissie. De commissie werkt het initiatiefvoorstel op papier uit, bespreekt het met de OR en dient de OR vervolgens het voorstel in bij de bestuurder. Het voorstel moet zijn voorzien van een toelichting en onderbouwing.

Steun achterban

Een initiatiefvoorstel heeft een grotere kans van slagen wanneer het steun heeft van de achterban. Het is van belang voor een breed draagvlak te zorgen. Een voorstel heeft zo meer overtuigingskracht richting bestuurder. Mogelijke middelen kunnen zijn: zorgen voor veel publiciteit rondom het initiatiefvoorstel, een volle “publieke tribune” bij de overlegvergadering (als deze openbaar is), of een petitie van het personeel.

Training WOR

De resultaten van het OR-werk hangen af van een goede kennis van de wet en de procedures. Maar als je wil dat de directie daadwerkelijk iets doet met het advies, dan is tactisch met je rechten om kunnen gaan zeker zo belangrijk! In deze training leer jij strategische mogelijkheden optimaal te benutten zodat jij invloed kunt uitoefenen op bedrijfseconomisch en organisatorisch terrein.

Bekijk hier de training

Deel dit bericht