Nieuw in de OR / WOR
Informatierecht van de OR

Informatierecht is het recht van de OR om informatie te vragen over relevante zaken van de onderneming

Een belangrijk recht van de OR is het informatierecht (artikel 31 WOR). De ondernemingsraad kan de ondernemer om informatie vragen over alle relevante zaken van de onderneming. De ondernemer is verplicht aan de OR informatie te geven over bijvoorbeeld financiële gegevens en het gevoerde sociale beleid.

Artikel 31 van de WOR regelt het informatierecht van de OR. Dit recht houdt in dat de ondernemingsraad zelf kan vragen om informatie die de OR denkt nodig te hebben. Ook bepaalt dit artikel op welke basisinformatie de OR recht heeft. De OR kan de ondernemer verzoeken de informatie schriftelijk te verstrekken. De basisinformatie betreft:

  • Rechtsvorm en statuten
  • Naam en woonplaats van de ondernemer
  • Zeggenschapsverhoudingen binnen de onderneming
  • Duurzame betrekkingen die de ondernemer onderhoudt
  • Organisatiestructuur

Algemene geschillenregeling

Wanneer OR en ondernemer van mening verschillen over de noodzaak voor de OR om over bepaalde informatie te beschikken, bestaat de mogelijkheid om gebruik te maken van de algemene geschillenregeling volgens artikel 36 van de WOR.

Financieel-economische informatie

Artikel 31a van de WOR noemt de financieel-economische informatie die de ondernemer ongevraagd tweemaal per jaar aan de OR moet verstrekken. Deze informatie betreft:

  • Algemene gegevens over werkzaamheden en resultaten
  • Financiële jaarrekening
  • Financieel jaarverslag en overige gegevens
  • Inzicht in groepsresultaat (geconsolideerde jaarrekening)
  • Financiële jaarstukken
  • Investeringsplannen
  • Begroting

Sociale informatie

Op basis van artikel 31b van de WOR verstrekt de ondernemer tenminste eenmaal per jaar schriftelijk aan de OR informatie over de werkgelegenheidssituatie in de onderneming, de verwachtingen en plannen voor het komende jaar en het door de ondernemer gevoerde sociale beleid over het afgelopen jaar. De ondernemer kan hierin voorzien door een sociaal jaarverslag te verstrekken.

De informatie verstrekt naar aanleiding van artikel 31a en 31b (en 31d) van de WOR is ten behoeve van de halfjaarlijkse bespreking van OR en bestuurder over de algemene gang van zaken van de onderneming (artikel 24 WOR).

Adviesopdracht over sociaal beleid

Artikel 31c van de WOR regelt de verplichting van de ondernemer om aan de OR te laten weten dat hij van plan is om een extern deskundige een adviesopdracht te verstrekken over een onderwerp genoemd in artikel 27. Een adviesbureau krijgt dus een opdracht over het sociaal beleid. De OR heeft hierover geen adviesrecht zoals bij onderwerpen opgesomd bij artikel 25 WOR, maar kan bijvoorbeeld wel proberen eigen aanvullingen op de adviesopdracht bij de bestuurder in te dienen.

Informatie over beloningsverhoudingen

Artikel 31d van de WOR geeft de OR van een onderneming waar ten minste 100 werknemers in dienst zijn, de mogelijkheid inzicht te krijgen in de hoogte en inhoud van de arbeidsvoorwaarden van personeel dat niet onder een cao valt. Ten minste eenmaal per jaar moet de bestuurder de OR schriftelijk informeren over de beloningsstructuur van het bestuur en de raad van commissarissen of raad van toezicht.

Geheimhouding opleggen

Bij verstrekking van bepaalde, voor de onderneming vertrouwelijke, informatie kan de ondernemer de OR geheimhouding opleggen, volgens artikel 20 van de WOR.

(W)OR voor beginnende OR leden

Deel dit bericht