Nieuw in de OR / WOR , OR en bestuurder
Beloning bestuurders

Beloning bestuurders: de OR heeft  informatierecht en overlegrecht

De OR van sommige ondernemingen heeft informatierecht (art.31 d WOR) en overlegrecht (art.23 lid 2 WOR) over de beloning(en) van bestuurders. Dit speciale informatie- en overlegrecht geldt alleen voor OR’en van bedrijven en organisaties met ten minste 100 werknemers en die niet onder de uitzonderingen vallen zoals geregeld in artikel 31 e WOR. Ook overige OR’en die het beloningsbeleid belangrijk vinden, kunnen dit onderwerp op de OV-agenda plaatsen, alleen heeft de ondernemer dan geen directe informatie- of overlegplicht.

De WOR artikel 31 d verplicht de bestuurder om aan de OR jaarlijks schriftelijke informatie te geven over de hoogte van de beloning en over de overige arbeidsvoorwaarden van de bestuurders en het hoger management. Ook moet de OR jaarlijks schriftelijk informatie krijgen over alle vergoedingen die de toezichthouders (leden van de Raad van commissarissen en Raad van toezicht) krijgen. Dit geldt alleen voor bedrijven en organisaties met ten minste 100 medewerkers die niet onder de uitzonderingen vallen uit artikel 31 e WOR (zoals bijvoorbeeld een bedrijf waarvan de bestuurder ook directeur-grootaandeelhouder is). Dit ‘beloningsbeleid’ staat ten minste eenmaal per jaar op de agenda van de overlegvergadering met de bestuurder.

Het belang voor de OR

Beloningsbeleid gaat niet alleen over geld, maar ook en vooral over de verdeling van geld. Misschien taaie kost, maar wordt al minder ‘saai’ als de OR er iets van mag vinden als een bestuurdersbeloning met een hoog percentage stijgt en tegelijkertijd bezuinigingen worden aangekondigd met verlies van arbeidsplaatsen.

De jaarlijkse bespreking over het beloningsbeleid kan ook plaatsvinden in de overlegvergadering over de algemene gang van zaken, artikel 24 WOR. Het is niet alleen de bedoeling dat de OR inzicht krijgt in de loonontwikkeling in de onderneming en in de financiële keuzes die de ondernemingsleiding maakt. Het gaat er ook om deze bespreekbaar te maken. De ondernemer, en namens hem de bestuurder, legt daarmee verantwoording af over toegekende arbeidsvoorwaarden en beloningen aan bestuurders, toezichthouders en het personeel dat niet onder een cao valt. Het gaat ook om informatie over optieregelingen, bonussen en vertrekregelingen. De OR kan deze informatie eens kritisch tegen het licht houden en vergelijken met uitgaven op andere posten. Het is alleen niet de bedoeling van de wet dat de informatie herleidbaar is tot individuen. De bestuurder mag de informatie over de beloningen daarom samenvoegen zodat een groep van ten minste vijf personen ontstaat.

Overlegrecht over beloningen OR overige ondernemingen
Het staat iedere OR vrij om elk onderwerp (“een aangelegenheid de onderneming betreffende”) op de OV-agenda te plaatsen. Ook de OR van een onderneming met minder dan 100 werknemers of van een onderneming die uitgezonderd is op grond van artikel 31 e WOR kan, wanneer hij het beloningsbeleid belangrijk vindt, dit in het overleg met de bestuurder brengen.
De OR moet dan wel kunnen motiveren waarom hij het beloningsbeleid wil agenderen op de OV. De bestuurder heeft geen directe informatie- of overlegplicht zoals geregeld in artikel 23 lid 2 WOR en artikel 31 d WOR en zal het gesprek over het beloningsbeleid niet over concrete (niet openbare) beloningen en vergoedingen kunnen gaan, maar bijvoorbeeld wel in algemene zin over de verdeling van gelden en over de keuzes die daarachter zitten.

Invloed uitoefenen

Wil jij als directeur, lid van het managementteam of HR-manager invloed uitoefenen op de kwaliteit van de medezeggenschap? Leg hiervoor de basis in de training ‘Bestuurder en medezeggenschap’ en wissel ook ervaringen uit met andere deelnemers! Na deze training beschik jij over bredere en beter hanteerbare kennis van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR), je kent de spelregels en kunt met heldere werkafspraken de effectiviteit van de kwaliteit van de medezeggenschap in jouw organisatie verbeteren.

De experts denken met je mee!

De OR-advieslijn

Heb jij vragen over de medezeggenschap of het werk van de ondernemingsraad. Maak dan gebruik van de OR-advieslijn. Onze adviseurs staan voor jullie klaar om met jullie mee te denken over hoe jullie je rol inhoud en positieve invloed kunnen geven.

Bekijk hier de OR-advieslijn:

Deel dit bericht