De OR heeft geen bevoegdheden met betrekking tot functioneringsgesprekken
De WOR kent het begrip functioneringsgesprekken niet. De OR heeft geen bevoegdheden wanneer de ondernemer besluit over te gaan tot het invoeren van functioneringsgesprekken, tenzij er beoordelingsaspecten inzitten.
Het voeren van functioneringsgesprekken biedt de medewerker en de leidinggevende de mogelijkheid alle aspecten van het werk aan de orde te stellen, met als doel het verbeteren van het functioneren van de onderneming in het algemeen en het functioneren van de betreffende medewerker en de leidinggevende in het bijzonder. Het voeren van functioneringsgesprekken kan passen in het kader van het bevorderingsbeleid of personeelsopleiding omdat medewerkers in een dergelijk gesprek aan kunnen geven hoe zij zich in hun functie of binnen de onderneming willen ontwikkelen.
Beoordeling
De WOR kent het begrip functioneringsgesprekken niet. De ondernemingsraad heeft geen bevoegdheden wanneer de ondernemer besluit over te gaan tot het invoeren van functioneringsgesprekken. In de praktijk komt het echter voor dat functioneringsgesprekken over gaan in beoordelingsgesprekken. Dit betekent dat de OR het instemmingsrecht heeft volgens artikel 27, lid 1g van de WOR bij het vaststellen, wijzigen of intrekken van een regeling op het gebied van personeelsbeoordeling.
In de praktijk vinden functioneringsgesprekken vaak plaats naast beoordelingsgesprekken. Zoals het woord personeelsbeoordeling al zegt, wordt aan het functioneren van de medewerker een beoordeling gehangen. Duidelijk moet zijn dat er een groot verschil bestaat tussen beide gesprekken. Een vergelijking tussen beide systemen werkt verhelderend.
HR en arbeidsvoorwaarden
Een breed terrein waar de OR veel invloed op kan uitoefenen is ‘HR en arbeidsvoorwaarden’. Via onze trainingen en advies op maat kunnen wij jullie ondersteunen in het opzetten en het beoordelen van het beleid en de diverse regelingen. Leer de belangrijkste aspecten kennen en geef richting aan de rol van de OR.