De Europese ondernemingsraad is voor grensoverschrijdende medezeggenschap
Om tegemoet te komen aan de noodzaak van grensoverschrijdende medezeggenschap is in 1994 de richtlijn inzake de Europese OR aangenomen. In 1997 is deze richtlijn in Nederland omgezet in de Wet op de Europese ondernemingsraden (WEOR). Een nieuwe versie van deze richtlijn leidde in 2011 tot een aantal belangrijke veranderingen in deze WEOR.
Nederlandse medezeggenschap beperkt zich tot de grenzen van het land. In multinationale ondernemingen houdt het beleid echter niet op bij de Nederlandse grens.
Instellingsverplichting EOR
EOR-plichtig zijn ondernemingen, concerns en groepen van ondernemingen die voldoen aan de volgende eisen:
- De onderneming of het concern moet ten minste 1000 werknemers in de lidstaten hebben.
- In twee van de betrokken lidstaten moeten elk ten minste 150 werknemers werkzaam zijn.
(Het betreft hier de landen: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Noorwegen, Liechtenstein, IJsland, Tsjechische Republiek, Slowakije, Slovenië, Malta, Cyprus, Roemenië, Bulgarije, Hongarije, Polen, Estland, Letland, Litouwen).
De WEOR regelt:
- De oprichting van een EOR
- Het afsluiten van een overeenkomst
- De werkwijze van een EOR
- Rol vakbonden en de EOR
De Europese Ondernemingsraad
Is jouw bedrijf onderdeel van een internationaal concern waar in Europa minstens 1.000 mensen werken, in minstens twee landen? Dan moet het bedrijf een Europese ondernemingsraad hebben. De Europese ondernemingsraad biedt de kans om de stem van de Europese werknemers te laten horen in de bestuurskamer. De EOR-Service van SBI Formaat helpt je graag met het begeleiden, trainen en adviseren van jouw Europese ondernemingsraad. Wil je een EOR oprichten? Ook daarvoor ben je bij de EOR-Service aan het juiste adres!
De e-learning EOR basis training
Nieuw in de EOR of wil je jouw EOR kennis bijspijkeren?
Volg dan onze Engelstalige E-learning EWC Basic Training. Tijdens deze online training brengen we je op de hoogte van jouw rol in de Europese ondernemingsraad; reden van bestaan van de EOR, wettelijk kader, de verscheidenheid aan werknemersvertegenwoordiging in de Europese landen, de kernactiviteiten van de EOR en wat je van jouw werk in de EOR mag verwachten.Meer informatie over de e-learning EOR vind je hier!