HR en arbeidsvoorwaarden
Deeltijdwerk

Deeltijd werken en de rechten van werknemers

De Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) regelt voor bedrijven met meer dan 10 werknemers het recht van werknemers om minder of meer (maar niet meer dan voltijd) te gaan werken. De OR moet toezien op een juiste toepassing van deze wet op grond van artikel 28 van de WOR.

Beleid over deeltijd?

Deeltijdwerk is een oplossing voor werknemers die hun betaalde baan combineren met zorgtaken, vrijwilligerswerk of studie. De Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) biedt de ondernemingsraad een goede basis om met de directie het beleid over deeltijdwerk eens kritisch te bekijken. De OR kan met de directie bijvoorbeeld in discussie gaan over wat in het bedrijf “zwaarwegende bedrijfsbelangen” zijn waarover de WAA spreekt (zie volgende alinea). Een eerste stap voor de OR om de discussie voor te bereiden is een inventarisatie over deeltijdwerk onder het personeel. Wat vindt de achterban over het deeltijdbeleid dat de directie nu voert? Is er behoefte aan deeltijdwerk? Hoe goed kent men de Wet aanpassing arbeidsduur?

Zwaarwegend bedrijfsbelang

Vanaf 1 juli 2000 geldt de Wet aanpassing arbeidsduur. Deze wet regelt voor bedrijven met ten minste 10 werknemers het recht van werknemers om minder of meer te gaan werken. Alleen bij zwaarwegende bedrijfsbelangen kan de werkgever een verzoek daartoe weigeren. Een ernstig roostertechnisch probleem is een voorbeeld van een zwaarwegend bedrijfsbelang.
Van de Wet aanpassing arbeidsduur kan worden afgeweken als het gaat om de vermeerdering van de arbeidsduur. Dat kan alleen met een regeling in de CAO of -als die er niet is- met een schriftelijke overeenkomst tussen de werkgever en de OR of PVT. De individuele werknemer kan zich in dat geval niet meer rechtstreeks op de wet beroepen.

Geen onderscheid deeltijd en voltijd

Sinds november 1996 is er een wettelijke verbod op onderscheid in arbeidsvoorwaarden tussen deeltijd- en voltijdwerkers. Dit is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek en de Ambtenarenwet. De Commissie Gelijke Behandeling houdt toezicht op de naleving van deze wettelijke bepaling.

Instemmingsrecht OR

Een regeling op het gebied van deeltijdwerk valt onder het begrip “werktijdregeling”. Artikel 27 lid 1b WOR regelt het instemmingsrecht van de OR wanneer de directie een werktijdregeling wil invoeren, wijzigen of intrekken. Als de CAO iets regelt over het werken in deeltijd dan moet de werkgever dat uiteraard naleven. De ondernemingsraad heeft dan alleen het instemmingsrecht over de voorstellen van de werkgever, waarover de CAO niets bindend voorschrijft (zie artikel 27 lid 3 WOR).

HR en arbeidsvoorwaarden

Een breed terrein waar de OR veel invloed op kan uitoefenen is ‘HR en arbeidsvoorwaarden’. Via onze trainingen en advies op maat kunnen wij jullie ondersteunen in het opzetten en het beoordelen van het beleid en de diverse regelingen. Leer de belangrijkste aspecten kennen en geef richting aan de rol van de OR.

Bekijk hier de trainingen voor HR en arbeidsvoorwaarden!

Invloed op werktijden

Veranderende arbeidstijden; de OR heeft veel invloed. Lange werkdagen, bereikbaarheidsdiensten, rusttijden, overwerk en onregelmatige werktijden. Daarnaast zorgen nieuwe ontwikkelingen, zoals hybride werken, dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Na de training ‘Invloed op werktijden’ kan jij, met de OR, gezonde werktijden stimuleren?

De training invloed op werktijden:

Deel dit bericht