Consignatie
Van consignatie is sprake wanneer een werknemer verplicht is bereikbaar te zijn om in geval van onvoorziene omstandigheden op oproep zo spoedig mogelijk de bedongen arbeid te verrichten.
Consignatiediensten zijn een vorm van bereikbaarheidsdiensten, waarbij de werknemer tussen twee gewone diensten oproepbaar is om in voorkomende gevallen arbeid te verrichten. In beginsel wordt er dus geen arbeid verricht, alleen als het noodzakelijk is. Een consignatiedienst noemt men ook wel oproepdienst, piketdienst of “pieper”dienst.
Werknemer 18 jaar en ouder
Consignatiediensten worden verricht in de tijdsruimte tussen twee diensten of tijdens een pauze. Bij consignatiediensten is het mogelijk om van de normen voor rust- en pauzetijden af te wijken. In de Arbeidstijdenwet (ATW, artikel 5:9, zie voor de actuele wettekst: wetten.overheid.nl) zijn de voorwaarden beschreven waaronder consignatie mag worden opgedragen aan een werknemer van 18 jaar of ouder. Aan werknemers jonger dan 18 jaar mogen geen consignatiediensten worden opgelegd. De voorwaarden zijn erop gericht te voorkomen dat werknemers te lang achter elkaar consignatiedienst verrichten en dat de totale arbeidstijd gemiddeld te hoog wordt.
Arbeidstijd
Consignatie telt als arbeidstijd vanaf het moment dat men opgeroepen wordt. Elke oproep geldt als minimaal een half uur arbeidstijd, ook als minder dan een half uur wordt gewerkt. Een oproep wordt niet gezien als onderbreking van de dagelijkse of wekelijkse rusttijd. Kijk voor nadere regels de eigen CAO goed na.
Instemmingsrecht OR
De OR heeft het instemmingsrecht bij de invoering, intrekking of wijziging van een consignatieregeling (art. 27 lid 1b WOR), tenzij de CAO een en ander uitputtend regelt (art. 27 lid 3 WOR).
Invloed op werktijden
Veranderende arbeidstijden; de OR heeft veel invloed. Lange werkdagen, bereikbaarheidsdiensten, rusttijden, overwerk en onregelmatige werktijden. Daarnaast zorgen nieuwe ontwikkelingen, zoals hybride werken, dat de grens tussen werk en privé vervaagt. Na de training ‘Invloed op werktijden’ kan jij, met de OR, gezonde werktijden stimuleren?