Nieuw in de OR / WOR , OR-verkiezingen
Centrale ondernemingsraad (COR)

De Centrale Ondernemingsraad: wat is een COR en hoe gaat een COR te werk?

Wanneer een ondernemer meer dan één onderneming heeft met een OR, stelt hij ook een centrale ondernemingsraad (COR) in als dit bevorderlijk is voor een goede toepassing van de wet.

Een COR wordt ingesteld op grond van artikel 33 WOR. Dit zal het geval zijn wanneer op centraal niveau belangrijke besluitvorming plaatsvindt, bijvoorbeeld bij:

  • een concern, met een moeder en dochtervennootschappen;
  • een grote zorgkoepel, waaronder meerdere verpleeg- en verzorgingshuizen vallen;
  • een groot supermarktconcern met een aantal vestigingen, een distributiecentrum en een hoofdkantoor;
  • een gemeente met diverse diensten en afdelingen.

Samenstelling

De leden van de COR worden verkozen door en uit de betrokken OR’en, of uit de betrokken groepsondernemingsraden (GOR). Het aantal leden en de samenstelling van de COR wordt in het COR-reglement geregeld. Voor een evenredige vertegenwoordiging uit de verschillende OR’en ligt het voor de hand om hierbij zoveel mogelijk aan te sluiten bij de personeelsomvang van de ondernemingen (artikel 34 WOR).

Ondernemingen die geen OR hebben kunnen in de COR vertegenwoordigd zijn, bijvoorbeeld via de PVT of door een rechtstreekse verkiezing vanuit het personeel van die onderneming. De wet voorziet niet in een COR als een ondernemer of een groep ondernemers twee of meer PVT’s of één OR en één of meer PVT’s heeft ingesteld. In dat geval kan wel een ondernemingsovereenkomst opgesteld worden over de medezeggenschap op overkoepelend niveau.

Einde lidmaatschap

Als een COR-lid geen lid meer is van de OR waaruit hij in de COR verkozen is, vervalt ook zijn lidmaatschap van de COR. Daarom is het aan te raden de verkiezingen van de COR direct na de OR-verkiezingen te laten plaatsvinden. Wanneer een OR-lid en tevens lid van de COR, door de kantonrechter (tijdelijk) geschorst is voor zijn OR-werkzaamheden, is hij ook uitgesloten van werkzaamheden van de COR.

Bevoegdheden

De centrale ondernemingsraad heeft dezelfde bevoegdheden als de ondernemingsraad. Het is uitdrukkelijk geregeld dat de COR alleen die zaken behandelt die van gemeenschappelijk belang zijn voor alle of de meerderheid van de ondernemingen waarvoor de COR is ingesteld (artikel 35 WOR). Wel kan er een fasering in de besluitvorming worden aangebracht, waarbij de betrokken OR’en in de gelegenheid worden gesteld om over de uitvoering te adviseren. OR’en en COR kunnen nadere afspraken maken over hun taakafbakening en betrokkenheid van de OR’en bij besluitvorming op het niveau van de COR. Een afspraak kan bijvoorbeeld zijn dat de COR vooraf aan het uitbrengen van zijn advies aan de Holdingsbestuurder over een besluit van gemeenschappelijk belang, eerst de OR’en vraagt om hun standpunt.

De COR heeft niet alleen de zogenoemde “van rechtswege overgaande” bevoegdheden (van OR naar COR) bij besluiten van gemeenschappelijk belang, maar ook eigen bevoegdheden. Bijvoorbeeld het adviesrecht (artikel 25 WOR) bij een besluit tot fusie van de Holding met een ander concern of het adviesrecht (artikel 30 WOR) over de benoeming van de centrale directie of concernleiding. De faciliteiten en rechtsbescherming en de regels voor geheimhouding zijn voor COR-leden dezelfde als voor de OR-leden. Een COR kan eigen commissies instellen, met uitzondering van onderdeelcommissies (artikel 34 WOR, lid 6).

Gespecialiseerde organisatieadviseurs

Soms kom je situaties tegen waarbij je geconfronteerd wordt met situaties waar jij je niet in thuis voelt. De gespecialiseerde organisatieadviseurs staan klaar om jou te helpen! Onze adviseurs hebben expertise op verschillende gebieden, waaronder reorganisatie en organisatieverandering, fusie en overname, HR en arbeidsvoorwaarden, etc.

Klik hier voor meer informatie:

Deel dit bericht