Duurzame inzetbaarheid en de OR
Duurzame inzetbaarheid gaat over plezierig, productief en gezond kunnen en willen werken door alle medewerkers. Dat wordt steeds uitdagender. Vergrijzing, langer doorwerken, digitalisering en hybride werken (thuis en op kantoor) zijn factoren die de werkinhoud en arbeidsomstandigheden sterk beïnvloeden. Organisaties die hier flexibel op inspelen zijn efficiënter, leveren meer kwaliteit, kennen een lager ziekteverzuim, een betere werksfeer en zijn ook nog eens een aantrekkelijke werkgever
Duurzame inzetbaarheid betreft niet alleen het directe belang van de organisatie en medewerkers, maar dient ook een breder maatschappelijk belang. Met de inzet op duurzame inzetbaarheid draagt de organisatie bij aan het bevorderen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (de 17 SDG’s). Hierbij gaat het met name om de doelen:
- Goede gezondheid en welzijn (SDG 3). Denk daarbij aan het voorkomen van voortijdige sterfte veroorzaakt door risico’s op het werk die kunnen leiden tot een (beroeps)ziekte of een arbeidsongeval en psychische problemen door het werk die kunnen leiden tot psychische problemen.
- Eerlijk werk en economische groei (SDG 8). Hierin wordt uitdrukkelijk gesteld dat iedere werknemer de mogelijkheid moet krijgen om ook daadwerkelijk te kunnen werken onder goede werkomstandigheden.
Duurzame inzetbaarheid vraagt om samenwerking
Werken aan duurzame inzetbaarheid vraagt om bewustwording en samenwerking van alle betrokken partijen.
De werkgever is verantwoordelijk voor het creëren van veilige en gezonde werkomstandigheden. Een duidelijke visie van de werkgever is een cruciale eerste stap. Daarnaast heeft de werkgever een voorwaardenscheppende rol en ontwikkelt samen met HR, preventiemedewerker en leidinggevenden passende interventies.
De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op wijzigingen in verschillende regelingen die duurzame inzetbaarheid bevorderen. Bovenal heeft de ondernemingsraad de plicht erop toe te zien dat regelingen als bedoeld in artikel 28 van de WOR worden nageleefd en is daarmee tenminste moreel medeverantwoordelijk om ervoor te zorgen dat de werkgever de medewerker een zo gezond en veilig mogelijke werkomgeving biedt. Door een eigen visie op het onderwerp te creëren kan de ondernemingsraad als ambassadeur en gesprekspartner optreden richting medewerkers, werkgever en HR.
Medewerkers pakken hun verantwoordelijkheid door zich te verdiepen in de noodzaak en mogelijkheden om inzetbaar te blijven. Ze komen in actie en gaan het gesprek aan over hun wensen en behoeften en maken gebruik van de aanwezige mogelijkheden en middelen.
Met onze trainingen en adviestrajecten helpen wij onze klanten om de duurzame inzetbaarheid te bevorderen en geven we inzicht in welke rollen zijn weggelegd voor HR, de ondernemingsraad, de preventiemedewerker en de medewerker zelf.
Expertiseteam Arbeid & Gezondheid
Goede arbeidsomstandigheden zijn belangrijk voor de hele organisatie en alle medewerkers. Medewerkers willen graag een gezond werkklimaat, goede arbeidsomstandigheden en een veilige omgeving. Om gezondheid en welbevinden van de medewerkers in de organisatie te vergroten heb je de juiste kennis en een effectieve aanpak nodig. Het expertiseteam Arbeid & Gezondheid helpt jou daar graag bij!
Stel je vraag!
Interessante trainingen
Ziekteverzuimbeleid
Basiscursus VGW
Arbo voor gevorderden (al heb je al een goede basis)
Meer lezen
SDG, arbeidsomstandigheden en OR – Blog
Duurzame inzetbaarheid – Whitepaper
Duurzame inzetbaarheid – Website SBI Formaat