Nieuw in de OR / WOR , OR en bestuurder
Bedrijfscommissie

De Bedrijfscommissie bemiddelt en adviseert bij een verschil van mening over de naleving en de toepassing van de Wet op de ondernemingsraden (WOR).

De bestuurder en/of de OR kunnen de bevoegde bedrijfscommissie om bemiddeling en advies vragen over de naleving en de toepassing van de Wet op de ondernemingsraden (artikel 37 WOR).

Er zijn drie bedrijfscommissies: Bedrijfscommissie Markt I (voor bedrijven uit de profitsectoren), Bedrijfscommissie Markt II (voor organisaties uit de non-profitsectoren) en de Bedrijfscommissie voor de Overheid. De bedrijfscommissies voor Markt I en Markt II zijn ondergebracht bij de SER en de bedrijfscommissie voor de overheid bij het CAOP. De commissies worden ingesteld door de Sociaal Economische Raad (SER) (Markt I en Markt II) of de Minister van Binnenlandse Zaken (Overheid). De bedrijfscommissie bestaat voor de helft uit afgevaardigden namens de werkgeversorganisaties en voor de (andere) helft uit afgevaardigden namens de vakbonden.

Bemiddeling en advies bij geschillen

De bedrijfscommissie kan om bemiddeling en advies gevraagd worden als er een verschil van mening is over naleving en toepassing van de WOR. Zowel de OR als de bestuurder als iedere andere “belanghebbende”(ook kiesgerechtigde medewerkers of vakbonden die leden hebben onder het personeel) kunnen zich tot de bedrijfscommissie wenden. De stap naar de bedrijfscommissie is laagdrempelig en kan een procedure bij de kantonrechter voorkomen. Belanghebbenden kunnen bij een WOR-geschil ook meteen naar de kantonrechter stappen (artikel 36 WOR).

Bevoegde bedrijfscommissie

Tot 2000 waren er ongeveer 65 bedrijfscommissies en dat aantal was medio 2000 reeds teruggebracht naar ca. 20. Vanaf juli 2010 zijn er nog maar drie: Markt I, Markt II en Overheid. In artikel 1 van het reglement van de OR staat doorgaans vermeld welke de bevoegde bedrijfscommissie is.

Toezending OR-stukken

De taken van de bedrijfscommissie zijn met de wetswijziging van juli 2013 sterk verminderd. Het (voorlopig) reglement van de de OR en het OR jaarverslag hoeven niet meer naar de bedrijfscommissie toegestuurd te worden en de verplichte bemiddeling en advies is in artikel 36 WOR komen te vervallen. Wanneer een ondernemingsovereenkomst (OOVK) wordt gesloten tussen de bestuurder en de OR is er nog wel steeds de verplichting voor “de ondernemer” om een exemplaar daarvan naar de bedrijfscommissie te sturen (artikel 32 lid 2 WOR). Ook dient een ondernemer die een vrijwillige OR opricht of een vrijwillig in stand gehouden OR weer wil afschaffen, dit schriftelijk te melden bij de bevoegde bedrijfscommissie (artikel 5a WOR).

Gespecialiseerde organisatieadviseurs

Soms kom je situaties tegen waarbij je geconfronteerd wordt met situaties waar jij je niet in thuis voelt. De gespecialiseerde organisatieadviseurs staan klaar om jou te helpen! Onze adviseurs hebben expertise op verschillende gebieden, waaronder reorganisatie en organisatieverandering, fusie en overname, HR en arbeidsvoorwaarden, etc.

Wil jij meer weten?

Invloed uitoefenen

Wil jij als directeur, lid van het managementteam of HR-manager invloed uitoefenen op de kwaliteit van de medezeggenschap? Leg hiervoor de basis in de training ‘bestuurder en medezeggenschap’ en wissel ook ervaringen uit met andere deelnemers! Na deze training beschik jij over bredere en beter hanteerbare kennis van de Wet op Ondernemingsraden (WOR), je kent de spelregels en kunt met heldere werkafspraken de effectiviteit van de kwaliteit van de medezeggenschap in jouw organisatie verbeteren.

Klik hier voor meer informatie:

Deel dit bericht