Wie is de achterban van een OR en hoe communiceert de OR met de achterban?
De OR heeft een goed achterbancontact nodig om optimaal te kunnen functioneren. De directie moet de ondernemingsraad en achterban hiervoor de gelegenheid geven.
De achterban van een OR zijn de medewerkers die de OR vertegenwoordigt in het medezeggenschapsoverleg met de bestuurder (artikel 2 lid 1 WOR). Dit zijn de “in de onderneming werkzame personen”. WOR (artikel 1 lid 2 en 3) geeft aan wie daartoe behoren:
- Iedereen die een arbeidsovereenkomst heeft met het bedrijf, ook al is hij feitelijk elders werkzaam (zoals gedetacheerden en uitzendkrachten)
- Uitzendkrachten die langer dan 15 maanden zijn ingeleend
Bij het kiesgroepenstelsel is de achterban van een OR-lid ten eerste de medewerkers uit zijn kiesgroep. En als een OR-lid zich kandidaat heeft laten stellen door zijn vakbond, zijn ook de collega’s die lid zijn van dezelfde vakbond zijn directe achterban.
OR-reglement
In zijn OR-reglement regelt de ondernemingsraad onder meer hoe de OR verslag doet van zijn vergaderingen aan de achterban en het opstellen en bekend maken van zijn OR-jaarverslag. In artikel 17 van de WOR staat dat de ondernemer (vertegenwoordigd door de bestuurder/directie), de OR en de commissies van de OR, in staat moet stellen de in de onderneming werkzame personen te raadplegen en deze personen gelegenheid moet geven een achterbanraadpleging te bezoeken.
Contact
Voorbeelden van hoe de OR achterbancontact kan vormgeven:
- Schriftelijke communicatie zoals een OR-bulletin of Nieuwsbrief of digitaal via Intranet of email
- Mondelinge communicatie zoals een gesprek van een OR-lid met zijn teamcollega’s of een achterbanbijeenkomst van de OR met gehele personeel
- Een communicatieplan van Aanpak opstellen met uitwerking hoe de OR zijn achterbancontact wil gaan regelen
Achterbanberaad
Het is van groot belang dat de OR de achterban kan raadplegen wanneer de ondernemer belangrijke besluiten neemt. De ondernemer moet de OR in de gelegenheid stellen achterbanberaad te houden en hiervoor faciliteren. Het ligt voor de hand dat OR en ondernemer over het houden van dit beraad afspraken maken. Het kan in situaties misschien niet redelijk zijn als het werk totaal stil ligt, omdat de OR een bijeenkomst houdt met zijn achterban.