Voorbij verstokte ja-knikkers en nee-schudders
Bedrijven en hun medewerkers zijn gebaat bij goede medezeggenschap. Wij helpen ondernemingsraden de dialoog te zoeken maar tegelijk ook kritisch te zijn, in plaats van vastgeroest te zitten in dan wel altijd meebuigen, dan wel in alle gevallen tegensputteren.
Hoe doe je dat bij complexe onderwerpen als robotisering, overnames en reorganisatie, internationalisering, veiligheid, flexibele schil en duurzaam ondernemen?
Wij helpen de gouden driehoek van medezeggenschap, bestuurder en toezicht (commissarissen) de doelen van bedrijf, medewerkers en samenleving te balanceren.
Wij adviseren dagelijks OR’s over onderstaande thema’s
Werktijden
-
- Het veranderen van roosters en ploegendiensten
- Het invoeren of uitbreiden van de flexibele schil
Reorganisatie
- Kritisch in gesprek over krimp terwijl het bedrijf winst maakt
- Het kritisch analyseren van de adviesaanvraag
Naast maatwerk verzorgen we trainingen en conferenties op dit thema zoals:
Arbeidsomstandigheden
- Veilig werken met machines
- Wat doet het bedrijf om ziekteverzuim en (bijna)ongevallen te voorkomen of te beperken?
Als jullie kiezen voor een maatwerktraining op het gebied van arbeidsomstandigheden, wordt deze gegeven door een trainer/adviseur die gespecialiseerd is op dit thema. De inhoud van de training wordt afgestemd op jullie wensen en op de situatie in de organisatie. Zo’n maatwerktraining kan gegeven worden voor de gehele OR, de Arbocommissie van de OR of de Arbowerkgroep van de organisatie. Aan deze training kunnen naast OR-leden ook andere betrokkenen deelnemen, bijvoorbeeld de bestuurder, HR of de preventiemedewerker.Bij zeer specialistische vragen, doen we een beroep op één van onze collega’s uit het expertiseteam Arbeid & Gezondheid.
Duurzaam ondernemen
77% van de Nederlandse bevolking vindt dat milieubeleid niet vergeten mag worden of zelfs in een stroomversnelling is gekomen door corona. De noodzaak betwijfelt vrijwel niemand meer – de uitdagingen zijn veeleer zo groot dat we niet weten waar te beginnen. Milieudoelen vergen grote veranderingen en dat in een tijd die toch al zeer moeilijk is voor veel bedrijven. Het vraagt dan ook om regie en steun van overheden. Maar waar kan jullie onderneming zelf beginnen?
In januari 2020 bespraken industrie klanten van SBI Formaat die laatste vraag op een netwerkbijeenkomst. Het ochtendnieuws van die dag illustreerde hoe duurzaamheid nu eindelijk doorbreekt op de nationale en internationale agenda:
- ’s Werelds grootste investeringsmaatschappij, Black Rock (goed voor 6.1 biljard USD aan investeringen per jaar) heeft zich aangesloten bij Climate Change 100+, omdat de realiteit van klimaatverandering onderhand onomstotelijk is bewezen;
- In Australië betogen burgers dat de overheid te weinig doet om klimaatsverandering en daarna de branden te voorkomen;
- In de reclame na het nieuws trok een energieleverancier aandacht met zinnen als: “Weet jij waar je energie vandaan komt? Ik wel. 100% duurzame energie van Nederlandse bodem…”.
Over CO2 en PFAS-normen of de vervanging van Tesla batterijen valt te twisten, maar de details veranderen het totaalplaatje niet: de wereld moet en gaat eindelijk aan de slag. Het was een fijne verrassing dat duurzaamheid het populairste van de zes voorgestelde onderwerpen was voor de netwerkbijeenkomst, waar bijna de helft van de deelnemers op intekenden. Aan de twee tafels zelf representeerden de deelnemers drie soorten bedrijven:
- Koplopers. Bedrijven die klanten trekken op een groen imago en daar ook veel aandacht aan besteden. Groen is hier onderdeel van het verdienmodel;
- Middenmoters. Bedrijven die groen zijn in de etalage, maar er niet veel aandacht aan besteden in de dagelijkse praktijk;
- Sceptici en twijfelaars. Bedrijven die goederen leveren waarvan de klanten nog vrijwel alleen naar de prijs lijken te kijken, waardoor milieu-investeringen niet hoog op de agenda staan.
Naar de tweede groep was de feedback: wijs de bestuurder op het risico van door de mand te vallen.
Naar de derde groep was de feedback: over vijf jaar hebben we deze discussie niet meer. Over twintig jaar (en hopelijk al aanzienlijk eerder) zal Nederland zijn overgeschakeld naar een circulaire economie (of we zijn vastgelopen in onze eigen vervuiling). Om goed door de transitie te komen, kun je proberen voorop te lopen en als eerste de klanten te bedienen die om milieu geven. Als je dat niet doet behoud je op de korte termijn klanten die anders naar Azië gaan, maar op de middellange termijn loop je achterstand op in vernieuwing. Zelfs in de scheepvaart, die tot nu toe tot de grootste vervuilers ter wereld behoort, zit beweging, bijvoorbeeld omdat havens korting geven aan stillere schepen. Sommige bedrijven die vooral op prijs concurreren hebben veel Oost-Europeanen in dienst. Ironisch genoeg laat dat zien dat het bedrijfsleven altijd dynamisch is: voor de muur viel waren die goedkope arbeiders er niet.
Naar alle groepen was de aanbeveling om met “quick wins” te beginnen. Zelfs als de optelsom van kleine aanpassingen op den duur onvoldoende is, toch helpen kleine stapjes aan de noodzakelijke mentaliteitsverandering. Te denken valt aan plastics scheiden, groen nieuwbouwen, dakwateropvang, gebruik restwarmte, groene wanden, NS-kaart, fietsenplan (wat niet automatisch betekent dat geen reisvergoedingen meer betaald kunnen worden). Bedrijven hoeven geen apart duurzaamheidsbudget te hebben, maar de OR kan (naast de sociale bril) met een groene bril naar alle investeringsvoorstellen kijken.
Vaak is een mentaliteitsverandering de eerste cruciale stap: als verschillende mensen geen indringende ervaring hebben van de problematiek en de mogelijke oplossingen, vallen voorstellen op onvruchtbare bodem. OR, bestuurder en mogelijk de achterban moeten ervaren waarom het bedrijf duurzaamheid zou moeten nastreven – anders geeft niet iedereen het prioriteit.
Om aan mentaliteitsverandering te werken en tevens praktische stappen te nemen, draagt SBI Formaat met de dienstverlening bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelen (de SDG’s). Daarnaast willen wij helpen de Nederland klaar te maken voor een circulaire economie. En vanzelfsprekend helpt SBI Formaat graag met training en advies om intenties te vertalen in acties, of adviseert over medezeggenschap met een groene bril.
Wat kan het team Industrie voor jullie doen?
Het team Industrie van SBI Formaat bestaat uit trainers/adviseurs met jarenlange kennis en ervaring binnen de sector Industrie. Onze deskundigheid bestaat uit juridische, inhoudelijke, procesmatige, communicatieve en strategische vaardigheden. SBI Formaat kan altijd een antwoord geven op elke vraag die bij de OR speelt. Daarnaast ondersteunen wij de OR bij het nemen van belangrijke beslissingen.
Bij specialistische vragen, kunnen wij bovendien een beroep doen op een van onze collega’s uit de expertiseteams Arbeid & Gezondheid, Organisatieadvies of EOR.
Vraag hier je maatwerktraining Industrie aan!
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.