Uitspraak: Reserveren OR-zetels
Mag de OR die volgens de WOR en het reglement moet bestaan uit 15 leden, twee kandidaten een zetel weigeren omdat deze gereserveerd zijn voor een later toe te treden bedrijfsonderdeel? (23 januari 2001)
Uitspraak Rechtbank Leeuwarden: Nee, het bewuste bedrijfsonderdeel is nog niet toegetreden tot de medezeggenschapsstructuur, waarmee de OR op dit moment niet voldoet aan de wettelijk vastgestelde norm van 15 leden.
Situatie:
De ondernemingsraad Gado is de voormalige OR van het streekvervoerbedrijf Gado. Gado is opgegaan in Arriva Personenvervoer Nederland BV en de OR Gado is opgegaan in de OR Arriva. Het reglement van de OR Arriva bepaalt dat de OR zal bestaan uit 15 leden. Op 27 september 2000 zijn er verkiezingen gehouden voor de OR Arriva. De uitslag van deze verkiezing is door de verkiezingscommissie op 27 september 2000 vastgesteld, waarbij is gebleken dat eiser 2 en eiser 3 in dit geding de veertiende respectievelijk de vijftiende plaats hebben gehaald. Bij de instelling van de OR Arriva is uitgegaan van dertien zetels, zodat de twee die op de veertiende en vijftiende plaats gekozen waren, geen zetel in de OR hebben gekregen.
Tot het Arriva-concern behoort ook Arriva Stad (de opvolger van het voormalig gemeentelijk vervoerbedrijf Groningen). Omdat de OR Arriva Stad een bijzondere positie inneemt, is afgesproken dat deze OR zijn zittingsperiode uitdient en dat Arriva Stad pas in de loop van 2001 toetreedt tot de medezeggenschapsstructuur van Arriva. Arriva Stad heeft niet meegedaan aan de OR-verkiezingen van 27 september 2000. Twee leden van de OR Arriva Stad wonen als toehoorders de vergaderingen van de ondernemingsraad Arriva bij. Het ligt in de bedoeling van Arriva en de OR Arriva dat wanneer over een half jaar de zittingsduur van de OR Arriva Stad is geëindigd, de OR Arriva uit vijftien leden zal bestaan, inclusief twee leden namens Arriva Stad. De twee niet benoemde OR-leden, die bij de verkiezingen de veertiende en de vijftiende plaats hadden behaald, hebben samen met zes andere werknemers van Arriva en de voormalige OR Gado in kort geding gevorderd dat zij tot lid van de OR worden benoemd.
President Rechtbank:
De OR Gado is opgegaan in de OR Arriva, zodat deze laatste is getreden in alle rechten en verplichtingen van de OR Gado. Daarom heeft de OR Gado geen zelfstandig procesbelang en is hij dus als eiser niet ontvankelijk. Omdat artikel 36 WOR bepaalt dat iedere belanghebbende de kantonrechter kan verzoeken te bepalen dat de ondernemer of de ondernemingsraad gevolg dient te geven aan hetgeen bij of krachtens de WOR is bepaald omtrent het instellen of instandhouden van een ondernemingsraad, zijn de andere eisers wel ontvankelijk.
De WOR bepaalt duidelijk dat in een onderneming waarin tussen de 1000 en 2000 personen werkzaam zijn, een ondernemingsraad uit 15 leden moet bestaan, tenzij anders is overeengekomen. De OR Arriva voldoet op dit moment niet aan deze wettelijk vastgestelde norm. Er hebben namelijk maar dertien, voor de OR gekozen leden zitting in de OR Arriva. Arriva Stad is nog niet toegetreden tot de medezeggenschapsstructuur van Arriva en heeft ook niet meegedaan aan de verkiezingen voor de OR Arriva. In deze omstandigheden kunnen de twee toehoorders van Arriva Stad niet worden aangemerkt als OR-leden die meetellen voor de in de WOR vastgestelde norm. In dit kort geding is onvoldoende komen vast te staan dat sprake is van een, van de WOR en het reglement afwijkende, afspraak, waarmee de OR Gado heeft ingestemd. De OR Arriva wordt verplicht te bepalen dat de OR uit 15 leden zal bestaan en aan de twee gekozen leden een zetel in de OR toe te wijzen. De ondernemer Arriva wordt verplicht hieraan medewerking te verlenen.
DATUM UITSPRAAK: 23 januari 2001
RECHTERLIJK COLLEGE: President Rechtbank Leeuwarden
NAAM PARTIJEN: 1. Ondernemingsraad GADO Openbaar Vervoer, en 7 werknemers van Arriva / 1. Arriva Personenvervoer Nederland BV en 2. Ondernemingsraad Arriva Openbaar Vervoer.
VINDPLAATS: niet gepubliceerd
Advokatenkollektief Utrecht