Uitspraak: Gewicht OR-advies
Weegt het advies van de OR minder zwaar als het gaat om een minder 'belangrijke' wijziging van de werkzaamheden waarover de ondernemer op de gebruikelijke manier advies heeft gevraagd? (SR 1994-4)
Uitspraak Ondernemingskamer: Nee, nu de OR om advies is gevraagd zijn de voorschriften van art. 25 en 26 WOR volledig van toepassing. Als de ondernemer afwijkt van het advies, moeten de redenen hiervoor duidelijk worden meegedeeld. De ondernemer is hierin tekort geschoten en daarom is het besluit kennelijk onredelijk.
Situatie:
Het RBA heeft aan de OR advies gevraagd over het voorgenomen besluit betreffende het deelnemen in en het meefinancieren van een op te richten werkgelegenheidscentrum in een stadsdeel van Groningen. Daarin zal het arbeidsbureau samenwerken met de gemeentelijke dienst SoZaWe en het uitzendbureau Start. De OR heeft hierover een negatief advies uitgebracht omdat:
- de voorgenomen decentralisatie haaks staat op de genomen reorganisatiebesluiten.
- eerdere decentralisaties in wijkteams geen meerwaarde hebben aangetoond.
- er reeds samenwerking bestaat met de beoogde partners, zodat ook wat dat betreft geen meerwaarde valt te verwachten.
- decentralisatie ook ongewenst is met het oog op de huidige beheersproblemen binnen de organisatie.
- deelneming in het project niet te rijmen valt met het gat van 17 miljoen in de begroting van het RBA.
De ondernemer nam echter toch het besluit tot participatie in het project. De ondernemer ging daarbij nagenoeg niet in op het advies en de bezwaren van de OR. De OR is daarop in beroep gegaan bij de OK. De ondernemer stelde dat beide partijen weliswaar van mening zijn dat het een adviesplichtig besluit betrof, maar dat, nu het gaat om een minder 'belangrijk' besluit, de OK minder strenge normen zou dienen te hanteren bij de formele toetsing van het besluit.
Ondernemingskamer:
De ondernemer heeft zonder enig voorbehoud advies aan de OR gevraagd en de OR heeft advies uitgebracht en dit heeft tot gevolg dat op het besluit(vormingsproces) het geheel van de in de artikelen 25 en 26 WOR gegeven voorschriften van toepassing is, ongeacht of het voorgenomen besluit betrekking heeft op een 'belangrijke' aangelegenheid. Op grond van artikel 25 lid 5 WOR dient de ondernemer, die afwijkt van het advies van de OR, aan de OR mee te delen waarom van het advies is afgeweken. Dit voorschrift is van zodanig belang dat niet-naleving (in het algemeen) tot het oordeel dient te leiden dat de ondernemer bij afweging van de betrokken belangen niet in redelijkheid tot het besluit had kunnen komen. Het is een in de wet gewaarborgd medezeggenschapsbelang dat de OR wordt getoond dat een gemaakt bezwaar is meegewogen en dat wordt uitgelegd waarom het van onvoldoende gewicht werd geacht. Daaraan heeft de ondernemer in dit geval tekort gedaan.
Ook inhoudelijk kan het besluit de redelijkheidstoets niet doorstaan. Het hof onderschrijft de bezwaren van de OR. Wijst het verzoek toe.
DATUM UITSPRAAK: 18 november 1993
RECHTERLIJK COLLEGE: Ondernemingskamer
NAAM PARTIJEN: de Ondernemingsraad van de Arbeidsvoorzieningsorganisatie regio Groningen / Arbeidsvoorzieningsorganisatie
VINDPLAATS: SR 1994-4, p.123
Advokatenkollektief Utrecht