Implementatietraject Arbobeleid: blootstelling aan gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen zijn vaak gevaarlijker dan we zelf beseffen. Volgens de Inspectie SZW krijgt blootstelling aan gevaarlijke stoffen in veel organisaties niet de aandacht die het verdient. Met als gevolg dat er in Nederland jaarlijks 3.000 mensen overlijden aan beroepsziekten die samenhangen met de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Wij als expertiseteam Arbeid & Gezondheid willen graag een bijdrage leveren aan de bewustwording en beleidsontwikkeling rond blootstelling aan gevaarlijke stoffen op de werkplek.

Met dit implementatietraject kunnen wij jou ondersteunen bij het inventariseren van de stand van zaken rond jouw arbobeleid met de focus op gevaarlijke stoffen. Graag doen we dit door hier samen met de OR/VGWM-commissie en de preventiemedewerker mee aan de slag te gaan en op basis hiervan kunnen verbeteracties worden ingezet.

Opbouw van het implementatietraject
De adviseur van het expertiseteam Arbeid & Gezondheid zal de organisatie 20 uur ondersteunen. De algemene opbouw van het traject ziet er als volgt uit:

1. Inhoudelijke dag

Deze dag is bedoeld voor de medezeggenschap. Idealiter sluit de preventiemedewerker ook aan. We nemen de wettelijke verplichtingen inzake het gevaarlijke stoffenbeleid met je door en laten zien wat een goed gevaarlijke stoffenbeleid inhoudt. Daarna maak je een beoordeling van het gevaarlijke stoffenbeleid van de organisatie. De dag zal worden afgesloten met een overzicht (scan) van de sterke punten en mogelijke verbeteracties.

2. Uitwerking verbeteracties

De verbeteracties, incl. borging, zullen in hoofdlijnen worden uitgewerkt zodat de medezeggenschap en preventiemedewerker hier ook daadwerkelijk mee aan de slag kunnen. Bij verbeteracties kan gedacht worden aan:

  • een kwalitatief betere RI&E;
  • het versterken van de interne deskundigheid;
  • het betrekken van de juiste deskundigen, zoals de arbeidshygiënist en de bedrijfsarts;
  • het verzorgen van voorlichtingssessies voor het personeel;
  • het opzetten/verbetering van de registratie van blootstelling aan gevaarlijke stoffen.

3. Implementatie

De adviseur van het expertiseteam Arbeid & Gezondheid kan het bedrijf/medezeggenschap ondersteunen bij het uitvoeren van de verbeteracties. Deze ondersteuning wordt op basis van de wensen van de medezeggenschap/preventiemedewerker ingevuld.

4. Evaluatie

In een evaluatiegesprek met OR/preventiemedewerker/directie/MT wordt beoordeeld of de acties daadwerkelijk zijn uitgevoerd en hebben geleid tot verbetering.

Dit traject bestaat ten minste uit 2 contactmomenten. Om voldoende draagvlak te creëren gaan we ervan uit dat alle stakeholders van de organisatie betrokken zijn en aan de slag kunnen met het traject. De duur van het implementatietraject zal ongeveer 6 – 9 maanden bedragen. Indien gewenst kan de ondersteuning worden uitgebreid middels een aanvullend contract met het bedrijf.

Financiële investering

Normaliter wordt voor begeleiding bij een implementatietraject een investering van € 3.600 gevraagd. Dankzij subsidie van het Ministerie van SZW kunnen wij nu 10 implementatietrajecten aanbieden voor een investering van € 1.800,- per traject. Dat is 50% korting!

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer weten of aanmelden voor begeleiding bij het implementatietraject? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.

Contactformulier Implementatietraject

  • *Uw persoonsgegevens worden conform onze privacy- en cookieverklaring verwerkt. Lees hier onze  privacy- en cookieverklaring.