Blog

Evenwichtige mobiliteit

arbeidsmobiliteit sport
16 april 2021 / Pieter Kas

Op zijn 18e heeft mijn zoon opeens bedacht dat hij voetbal leuk vindt. Wij kijken dus regelmatig naar de Eredivisie, Champions League en Voetbal Inside. In het topvoetbal gaat het om een combinatie van kwaliteiten, lol in het spel en een team waarin een soort chemie is. Wat ik mooi vind in het voetbal, is dat daar wordt geaccepteerd dat de chemie op een gegeven moment is uitgewerkt. Vaak stapt een trainer na een jaar of drie zelf op. Je ziet het ook bij spelers: na een paar jaar stappen ze over naar een andere club. Nieuwe uitdaging, nieuwe energie en ja, ook meer geld. Om topprestaties te leveren is vernieuwing, verversing nodig. Is het nodig dat je continu in beweging blijft.

Hoewel ik niet zo’n fan ben van het vergelijken van organisaties met topsport, is de dynamiek om tot succes te komen vergelijkbaar. Ook bestuurders hebben een houdbaarheidsdatum. In topsport ligt dit wel anders, want de termijnen zijn vaak korter, maar het principe is hetzelfde. Chemie, de juiste persoon op het juiste moment, de bestuurder die past bij het momentum van de organisatie, en voldoende doorstroom van personeel om nieuwe energie te creëren. Een goede combinatie van spelers die de ruggengraat van het team zijn, de cultuurwaarden uitdragen (zijn) en nieuwe spelers die bestaande patronen ter discussie stellen, vernieuwen of verbeteren. Een evenwichtige mobiliteit.

Het wordt ingewikkeld als een bestuurder te lang blijft zitten. Het patroon is dat de bestuurder de organisatie als zijn eigen organisatie gaat zien. Daar gaat het meestal fout. Bestuurders moeten zich bewust zijn van hun houdbaarheidsdatum. Dat betekent dat zij zich bewust moeten zijn van hun kracht, hun bijdrage aan de organisatie en het momentum van de organisatie. En eerlijk zijn tegen zichzelf of het nog passend is. Dat voorkomt een hoop gedoe.

Een OR kan hier een belangrijk rol in hebben door goed te kijken en eerlijk te zijn in wat hij ziet en dit te delen met de bestuurder en de RVC. Een RVC doet er goed aan deze openheid te stimuleren door echt in gesprek te gaan en niet alleen op afstand toe te zien.

Maar wat geldt voor een bestuurder, geldt ook voor de medewerkers van de organisatie. Voor de gezondheid van een organisatie is voldoende verversing van het personeelsbestand ook essentieel. Deze verversing zit in het instromen en uitstromen van medewerkers die niet meer passen of zich niet meer thuis voelen in de organisatie, maar ook in het continu ontwikkelen van mensen. Het stimuleren van bijvoorbeeld duurzame inzetbaarheidsbeleid, het nadenken over de ontwikkeling van de organisatie en wat dit betekent voor het personeel. Ook daar ligt een uitdaging voor de OR.

Geschreven door Pieter Kas, organisatieadviseur, loopbaan & teamcoach SBI Formaat

Deel dit bericht