Een geschiedenis van 200 jaar werknemersstreven naar (mede)beslissingsrecht
Verleden, heden en toekomst
Twee jaar geleden hebben we binnen SBI Formaat een initiatief genomen om de geschiedenis van de medezeggenschap toegankelijker te maken voor iedereen die zich bezighoudt met de medezeggenschap binnen organisaties. Onder het motto, als je de geschiedenis niet kent hoe kan je dan de vraagstukken van vandaag begrijpen en als je de geschiedenis niet kent en vandaag niet doorborduurt op gisteren wat is dan de basis voor morgen. Ons project over de geschiedenis van de Medezeggenschap heeft een aantal mooie bijeenkomsten opgeleverd. Er is een heuse tijdslijn van arbeidsverhoudingen in Nederland gemaakt en een interessante video. Beide staan op onze website De geschiedenis gaat verder. Eigenlijk verplichte kost voor iedereen die zich bezighoudt met medezeggenschap. Het boek ‘Drie wegen naar (Mede)zeggenschap’ is een prachtig slotstuk van dat project. Een indrukwekkend werk van Frank Schreiner.
In dit boek beschrijft Frank als OR-adviseur de geschiedenis van de medezeggenschap en maakt de verbinding met vandaag. Een rijke geschiedenis. Maar ondanks ons geschiedenisproject zien we dat de geschiedenis van de Nederlandse Arbeidsverhoudingen steeds meer op de achtergrond verdwijnt. Er is amper meer aandacht voor de sociale geschiedenis op bijvoorbeeld hogescholen. En niet alleen bij hogescholen. Is er überhaupt nog aandacht op school voor hoe de samenleving werkt? Waar leer je nog iets over medezeggenschap? Daar ligt nog een mooie opdracht voor alle partijen die vandaag nog steeds geschiedenis schrijven op het gebied van arbeidsverhoudingen.
De medezeggenschap is ook meer dan een wet. Mensen in de Medezeggenschap steken hun nek uit om verbeteringen te bewerkstelligen voor alle mensen in de organisatie én de organisatie. Daar komt ook steeds meer de omgeving bij. Medezeggenschap gaat ook over de nieuwe thema’s als klimaat, als diversiteit en inclusie over ethiek. Over alle mensen…..
Frank maakt op een uitstekende manier thematisch de verbinding tussen gisteren en vandaag. Vanuit het perspectief van een medezeggenschapsprofessional. Met gevoel voor historie en kennis van de medezeggenschap.
Duurzame medezeggenschap
Bij het SBI gaan we constant verder met de ontwikkeling van de medezeggenschap, als onmisbaar democratisch onderdeel van iedere organisatie.
De komende tijd zullen we ons gaan focussen op duurzaam ondernemen. Hoe kan een organisatie een positieve bijdrage leven aan gezond werken en (ethisch)verantwoord (blijven) ondernemen? Hoe zorgen we ervoor dat de complexe besluiten in de boardroom te allen tijde beoordeeld kunnen worden door de ondernemingsraad? En hoe zorgen we ervoor dat er een levendige betrokken achterban is in de organisatie die de medezeggenschap (op handen) draagt? En hierboven al genoemd hoe worden organisaties inclusief en is diversiteit een gegeven en geen vraagstuk? Hoe wordt de ondernemingsraad een raad voor duurzame medezeggenschap.
Samenlevingsvraagstukken
Al die vragen zijn ook de samenlevingsvraagstukken. Dat is niet vreemd, want dezelfde mensen wonen in de samenleving en werken in de organisatie. De samenleving kan leren van de medezeggenschap….Omdat we dankzij ‘Drie wegen naar (mede)zeggenschap’ weten waar we vandaan komen en weten waar we staan, kunnen we die eerste stap naar morgen maken. Naar betere organisaties voor mens en omgeving. Dit boek is dan ook eigenlijk een must voor iedereen die iets heeft met medezeggenschap en zeggenschap.
Auteur: Drs. Frank Schreiner
Prijs € 27,50 exclusief btw.