De Zorg zet zich schrap
Terwijl heel Nederland thuis werkt en bedrijven de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) aanvragen omdat alles wegvalt door corona wordt in de zorg juist hard doorgewerkt. De ziekenhuissector is daarbij het meest bekend maar ook in de andere zorgsectoren regent het maatregelen en alle medewerkers in de zorg maken zich op voor de coronacrisis.
Een paar geluiden uit de praktijk van ondernemingsraden uit de zorg
- Ziekenhuizen – nu al overbelast of in staat van paraatheid. Van medewerkers wordt veel gevraagd. Ook doorwerken als je niet lekker bent.
- GGZ – ambulant werk gebeurt zo veel mogelijk telefonisch/digitaal. Als er contact moet zijn dan in principe aan de voordeur en niet binnen. Op de groepen (waar overigens ook extra veel onrust is) is nog wel begeleiding. Verder zo veel mogelijk thuiswerken.
- Gehandicaptenzorg – Alle dagbesteding gaat dicht en personeel daarvan wordt gevraagd inzetbaar te zijn in directe zorg.
- Ouderenzorg (VVT) – afgelopen weekend zijn alle verpleeg- en verzorgingshuizen afgesloten voor bezoekers. Dus ook mantelzorgers en vrijwilligers niet meer inzetbaar.
- Jeugdzorg – intern loopt alles gewoon door. De jongeren die daar verblijven hebben vaak geen mogelijkheid om naar huis te gaan omdat de thuissituatie vaak niet stabiel is. Verder ook hier zo weinig mogelijk contacten.
- Maatschappelijke opvang – geen bijeenkomsten van meer dan 10 personen, alle overleggen afgelast en zo weinig mogelijk afspraken met cliënten. Alle vrijwilligers zijn naar huis gestuurd, de teamleiders pakken nu zelf alles op. Verder zo veel mogelijk vanuit huis werken.
- Kinderopvang – veel vestigingen sluiten behalve een enkele waar kinderen van ouders uit vitale groepen worden opgevangen.
Creatieve oplossingen
De maatregelen van sociale afstand roepen veel dilemma’s op als het gaat om contact en ontmoetingen. Maar ook veel creativiteit. Ziehier een nieuwe vorm van bingo. (Bron: carepage.com)
De meeste ondernemingsraden hebben een instelling van ‘de schouders’ eronder en een groot gevoel van verantwoordelijkheid. Er zijn even wat andere prioriteiten dan het lopende OR-werk. Toch zijn er wel wat zaken waar je je als OR mee bezighoudt of wil houden. Wat kan en mag eigenlijk van medewerkers worden gevraagd? Hoe zorgen en borgen we dat advies- en instemmingsplichtige wijzigingen en regelingen achteraf de medezeggenschap niet schaadt? Op welke wijze kunnen we als OR blijven functioneren?
De OR blijft paraat
Om met het laatste te beginnen. Er zijn veel OR-leden die zelf in de directe zorg werken en het daarmee ook heel druk hebben. Er zijn OR-leden die thuis werken omdat hun werkzaamheden even stilliggen of hen ook is gevraagd thuis te werken. En uiteraard zijn alle fysieke bijeenkomsten, dus ook OR- en overlegvergaderingen voorlopig afgelast. Zorg dat je als OR in ieder geval bereikbaar bent. De meeste OR-en in de zorg hebben een ambtelijk secretaris. Deze zit ook thuis en heeft vaak best tijd en energie om dingen te doen. Maar omdat een ambtelijk secretaris ondersteunend is kan een leemte ontstaan in het ‘aansturen’ van de ambtelijk secretaris. Maak dus vooral gebruik van de tijd, energie en creativiteit van deze ambtelijk secretaris. Hij/zij kan uitzoeken en ondersteunen bij de inzet van digitale communicatie zoals Skype, Zoom, etc. Meer dan in gewone tijden kan de ambtelijk secretaris het gezicht en de stem van de OR zijn. Niet alle OR-leden kunnen te allen tijde afstemmen en beschikbaar zijn. Zorg wel altijd dat minimaal 2 OR-leden (het DB of bij toerbeurt) ‘in functie’ zijn als OR-lid en ook bereikbaar voor de ambtelijk secretaris en/of de bestuurder.
- Maak een OR whats-appgroep
- Ga zoomen/skypen/…
- Zet je ambtelijk secretaris op het schild
- Maak een rooster van beschikbaarheid
Geschreven door Coby Franken, trainer/adviseur
Onze trainers schrijven zelfstandig blogs, deze zijn informatief en soms bedoeld om een dialoog te starten. Als u wilt reageren op de blog neem contact op met Coby.