Ziek van je thuiswerkplek?
Voorheen was de uitgangspositie dat werk zoveel als mogelijk binnen de muren van een organisatie moest plaatsvinden. Bij voorkeur onder toezicht en controle van een leidinggevende. In de jaren 2000 deed Het Nieuwe Werken zijn intrede in Nederland, waardoor steeds meer bedrijven plaats- en tijdsonafhankelijk gingen werken. Tijdens de coronaperiode werden velen van ons verplicht thuis te werken. Waarbij het overgrote deel van BV Nederland gebonden was aan de thuiswerkplek. Wat bleek? Het werk kon thuis erg goed worden uitgevoerd. Er bleken voordelen aan het thuiswerken, zoals bijvoorbeeld minder reistijd (en minder uitstoot van broeikasgassen) en zelfs de productiviteit nam toe. Nu we weer naar kantoor mogen, blijkt dat veel medewerkers ervoor kiezen om niet meer volledig terug te keren naar kantoor. Hiermee is het hybride werken een nieuwe trend geworden in Nederland.
Ziek van je thuiswerkplek
Naast de voordelen schuilen er ook gevaren in het hybride werken. De Arbowet- en regelgeving geeft aan dat een medewerker een veilige en gezonde werkplek en omgeving moet hebben. Als je thuis werkt, geldt dit ook voor de thuiswerkplek. Tijdens de coronatijd bleek dat veel meer medewerkers aangaven meer lichamelijke klachten te hebben als gevolg van een niet ergonomisch ingerichte werkplek. Maar ook werd er meer werkdruk ervaren waardoor stress- en burn-outklachten fors zijn toegenomen. Zeker in de periode dat de kinderen niet naar school gingen waardoor de werk-privébalans verstoord raakte.
Hoog verzuim
Het verzuim is de laatste jaren ongekend hoog in Nederland. Corona is hier een oorzaak van, maar het aandeel psychische klachten is ongekend hoog. Ook is er een toename van klachten aan de Armen, Nek en Schouder (KANS klachten). De Arbowet stelt dat een werkgever een beleid moet voeren om te voorkomen dat medewerkers gezondheidsschade ondervinden als gevolg van het werk. Maar aan welke eisen moet een werkgever voldoen? Hoe kan een werkgever zorg dragen voor de medewerkers als deze thuiswerken?
Rechten en plichten
SBI Formaat organiseert op 21 juni het Arbo-event Beroepsziekten – ‘voorkomen is beter dan genezen’. De workshop ‘Wettelijke plichten bij thuis- en hybridewerken’, die op deze dag wordt aangeboden, gaat dieper in op beroepsziekten die veroorzaakt kunnen worden door het thuis- en hybride werken. In de workshop zal het accent liggen hoe deze ziekten voorkomen kunnen worden. We bespreken welke plichten een werkgever en een werknemer hierbij hebben.
Meld je aan voor het Arbo-event
Geschreven door Wendy Roescher, trainer & adviseur Arbeid & Gezondheid bij SBI Formaat