Blog

OR, let op wijzigingen in de flexibele contracten!

WW premie wab
10 december 2019 / Titus Terwisscha van Scheltinga

Vanaf 1 januari 2020 is de wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking. De WAB geeft al in veel bedrijven aanleiding om weer stil te staan bij het aanstellings- en contractenbeleid. Maar daarnaast komt er een wijziging in de premie-afdracht voor de WW door werkgevers.

Tot nu toe was de premie afhankelijk van de sector. Dat gaat nu veranderen. Vanaf 1 januari is de WW-premie afhankelijk van het arbeidscontract. Voor medewerkers met flexibele contracten betaalt de werkgever een hogere premie dan voor medewerkers met een vast contract met vaste uren. Dit betekent een grote wijziging voor bedrijven en instellingen die tot nu toe onder de lage premie vielen. Het verschil in premie is 5%. Onder flexibele contracten vallen bijvoorbeeld tijdelijke contracten, nul-urencontracten en min-maxcontracten. Door de krapte op de arbeidsmarkt worden er in veel sectoren al meteen contracten voor onbepaalde tijd aangeboden. Maar in verschillende sectoren komen veel nul-uren- of min-maxcontracten voor. Van verschillende bedrijven horen wij nu al dat medewerkers het aanbod krijgen om hun contracten om te zetten.

Bij deze wijzigingen ligt uiteraard ook een rol voor de OR:

  • Als medewerkers meteen een vaste aanstelling krijgen i.p.v. eerst een jaarcontract, is dat een wijziging in het aanstellingsbeleid en moet de OR daar mee instemmen;
  • Indien er door de WAB overgegaan wordt naar een keten van tijdelijke contracten binnen drie jaar, i.p.v. binnen twee jaar is dat ook een wijziging in het aanstellingsbeleid;
  • Als er geen nul-uren- of min-maxcontracten meer worden aangeboden is dat ook een wijziging in het aannamebeleid;
  • Wanneer medewerkers met een nul-uren- of min-maxcontract vaste uren worden aangeboden, let er dan op dat deze medewerkers niet gedwongen worden het contract om te zetten.

Meer weten? Schrijf je dan in voor de themadag:

Wet arbeidsmarkt in balans

Geschreven door Titus Terwisscha van Scheltinga trainer/adviseur bij SBI Formaat.

Deel dit bericht