Blog

Wijziging Arbowet (deel 4): De wijziging gaat pas in op 1 januari 2017!

arbowet wijzigingen consultatie 2017
19 januari 2016 / Carolina Verspuij

Wat mij nu vooral bezighoudt is dat in december 2015 is aangegeven dat de voorgestelde wijzigingen in de wet niet meer in gaan op 1 juli 2016 maar pas op 1 januari 2017! Tja, veel vaart zet onze regering er niet in. Om toch invulling te geven aan het gezegde “Regeren is vooruit zien” leg ik de handschoen neer bij jullie als ondernemingsraad en HR-professional.

De voorgestelde wijzigingen van de Arbowet zijn al van mei 2015. De belangrijkste wijzigingen heb ik vorig jaar besproken in mijn blogs: in september ben ik ingegaan op  de mogelijkheid om als werknemer een second opinion te vragen bij een andere bedrijfsarts, in oktober stond het basiscontract arbodienstverlening centraal en in november de positie van de preventiemedewerker. In deze blog ga ik in op de laatste belangrijke wijziging: het kunnen consulteren van de bedrijfsarts door alle medewerkers.

In het wetsvoorstel wordt aangegeven dat aan het eerste lid van artikel 14 onder c. het volgende wordt toegevoegd: de consultatie met betrekking tot gezondheidskundige vraagstukken in verband met de arbeid, anders dan de begeleiding, bedoeld onder b. Dit betekent dat alle werknemers de gelegenheid krijgen de bedrijfsarts te consulteren over gezondheidsvragen in relatie tot het werk. Dit sluit aan bij de verwachting dat de werknemer zich actief opstelt in het kader van duurzame inzetbaarheid. De bedrijfsarts krijgt hiermee meer zicht op de voorkomende gezondheidscasuïstiek en kan daarmee zijn signalerende functie beter vervullen. Ook wordt hiermee getracht de positie van de werknemer beter te beschermen en te versterken. Duidelijk aangegeven wordt dat de consultatiemogelijkheid alleen bedoeld is voor individuele, persoonlijke aangelegenheden en daarmee niet voor collectieve zaken als arbo- en verzuimbeleid.

Hoe neem je nu de handschoen op als ondernemingsraad en HR-professional? Bijvoorbeeld door je eigen beleid in het kader van arbeidsomstandigheden langs de meetlat te leggen van de aangekondigde wijzigingen. Waar voldoen wij al aan als bedrijf en wat heeft nog aandacht nodig? Ga in gesprek over hoe je als bedrijf het beste invulling kunt geven aan de komende wetswijzigingen zodat je er per 1 januari 2017 klaar voor bent. Een heel nieuw jaar om hier goed over na te denken!

Mocht je behoeft hebben aan een totaaloverzicht van alle voorgestelde wijzigingen in de Arbowet, lees dan mijn artikel hierover.

Carolina Verspuij, trainer/adviseur Arbeid & Gezondheid, SBI Formaat

Deel dit bericht