Blog

Wie vindt organisatieverandering nu leuk? – Deel 2 –

Organisatieverandering
27 oktober 2022 / Alberthe te Brake

Of beter gezegd: wie zegt hoe organisaties kunnen veranderen? In veel managementtheorieën gaat het over structuren en systeemverandering. Maar is dat wat we bedoelen als we spreken over organisatieverandering?

Aannames bij organisatieverandering

Thijs Homan die ons inspireert op de masterclass voor ondernemingsraden heeft in zijn jarenlange ervaring en onderzoek in organisaties wat rebelse opvattingen over organisatieverandering.

Voor ondernemingsraden is het belangrijk om na te denken vanuit welke aannames je werkt als het gaat om organisatieverandering. Het grootste gedeelte van de thema’s die op de agenda staan van een ondernemingsraad hebben namelijk te maken met veranderingen waar de ondernemingsraad een advies over moet geven.

De babbelbox

Eén van de thema’s die hij in zijn publicaties hanteert is de metafoor van ‘de babbelbox’. Hoe wordt er in organisaties gesproken en hoe kom je van ‘de babbelbox’ naar gedeelde beelden en opvattingen. Naar de opvatting van Thijs Homan, kan je namelijk alleen maar verandering realiseren waarbij verbinding in beelden en opvattingen over de verandering van belang is. Een invalshoek die ondernemingsraden moet aanspreken. Zij weten als geen ander dat je niet vanaf je bureau een veranderplan kan uitrollen! Dat wijst de praktijk wel uit. Juist als ondernemingsraden moeten uitleggen aan Raden van bestuur dat het plan wel goed was, maar de uitvoering heel anders liep!

In ons werk in het begeleiden van ondernemingsraden zien wij veel organisaties stoeien en de discrepantie ervaren in het omgaan met begrippen als: ‘ruimte geven aan’ en ‘sturen op’. Dat geldt zeker als er een noodzaak is om zaken anders op te pakken.

Verbonden begrippen

Ondernemingsraden gaan ook in gesprek met Raden van Bestuur over hoe deze begrippen zich tot elkaar verhouden. Ook als het gaat om de ontwikkelingen en uitdagingen waar een organisatie voor staat. Wat betekent dat voor je visie op veranderaanpak in organisaties en wat is daarbij wel en niet helpend.

Een spannende uitspraak van Homan is: ‘Hoe meer je probeert om verandering te managen, des te minder zal er verandering plaatsvinden’. Een spannende stelling om hierover in de masterclass met Thijs Homan en andere deelnemers het gesprek aan te gaan over wat dit betekent voor je eigen visie op dit thema.

Deze blog kijkt vooruit op de masterclass die we vanuit SBI Formaat organiseren voor ondernemingsraden op maandag 21 november. Deze masterclass gaat over het vraagstuk Organisatieverandering: hoe dan? met Thijs Homan.

Meer informatie en aanmelden voor de masterclass?

Deze blog is een vervolg op: Wie vindt organisatieverandering nu leuk (deel 1)

Geschreven door Alberthe ter Brake, trainer & organisatieadviseur

 

Deel dit bericht