Blog

Wie vindt organisatieverandering nu leuk?

Organisatieverandering
09 september 2022 / Alberthe te Brake

In managementtaal is het woord ‘reorganisatie’ losgelaten. Nu is het terugkerende woord ‘organisatieverandering’ en als je het nog mooier wilt maken ‘organisch veranderen’.
Ga er maar aanstaan! Voor de OR een steeds glibberiger pad om de weg van invloed goed te doorlopen en niet om te vallen door complexiteit van inhoud en processen met niet heldere besluitvorming. En toch…

Een sprankelende spreker

In de masterclass die we vanuit SBI Formaat organiseren op maandag 21 november rondom organisatieverandering laten we Thijs Homan aan het woord en zal in een interactief programma de bal rondgaan.

Thijs Homan die in zijn academische loopbaan en in de praktijk bij het uitvoeren van opdrachten bij de overheid en bedrijfsleven zijn sporen in het advieswerk heeft verdiend. Hiermee heeft hij een eigen kijk en expertise ontwikkeld die hij via o.a. Nijenrode en de Open Universiteit uitdraagt. Een sprankelende spreker en communicator die je aan het denken zet. Daarom hebben we de uitdaging opgepakt om juist hem te vragen als spreker in de masterclass voor OR leden. Hij daagt uit, maar geeft ook een schokkend perspectief op verandermanagement en de rol van de OR daarbij.

De machtsdynamiek

Het aspect van de machtsdynamiek, de kracht en macht van allerlei groepen in een organisatie is een centraal thema in zijn onderzoeken. Juist voor de OR een heel mooi thema, omdat een OR ‘midden in’ de organisatie en vanuit verschillende geledingen ‘het OR-werk’ doet.

Een recent onderzoek bij gemeenten geeft aan dat er gemiddeld zo’n 25 tot 30 trajecten naast elkaar lopen. Gemeenten met zelfs meer dan 50 tot 70 parallelle verandertrajecten vormen geen uitzondering. Ook in de zorg kennen we dit fenomeen. Het (internationale) bedrijfsleven lijkt zakelijker om te gaan met trajecten, maar ook daar is het fenomeen ‘projectsturing’ groots aanwezig. Het ‘interactie-effect’ wordt echter nooit centraal gesteld in de afstemming. Thijs Homan noemt dat op een vriendelijke manier…merkwaardig!

Een ander prachtig begrip uit zijn werk is ‘de beheerskramp’. Als aankondiging van de masterclass is dit een eerste introductie. In een volgende nieuwsbrief meer over een paar kernbegrippen uit het verhaal van Thijs Homan. Wie alvast nieuwsgierig is en Thijs Homan wil horen praten over dat begrip ‘beheerskramp’: kijk naar onderstaande video n.a.v. zijn boek ‘In control’.

Geschreven door Alberthe ter Brake, trainer & organisatieadviseur

Bekijk de video van Thijs Homan

Schrijf je nu in voor de masterclass van Thijs Homan

 

Deel dit bericht