Website OR en verduurzaming: de gezamenlijke uitdaging
FNV en Milieudefensie hebben gezamenlijk een website gelanceerd voor OR en verduurzaming. Het onderwerp “Aan de slag!” is aangeleverd door Diederik Prakke van SBI Formaat.
De opbouw van de (sub-)website is als volgt:
- Landingspagina OR en verduurzaming
- Waarom verduurzamen?
- Wat kan er verduurzaamd worden?
(met een blik op de hele productie- en consumptieketen) - Wat mag je als OR?
(specifiek op het gebied van verduurzaming; ook hieraan heeft Diederik bijgedragen) - Aan de slag – stappenplan
(de hoofdbijdrage van Diederik) - Ervaringsverhalen
(Gemeente Amsterdam, Tata en TVM. Er zijn meer succesverhalen. Maar vaak willen OR-en de successen niet claimen, omdat dit de goede samenwerking met de directie zou kunnen ondermijnen.)
Waarom verduurzaming?
Deze samenwerking erkent twee zaken:
- Uiteindelijk vallen het bedrijfs- en werknemersbelang samen. Alleen duurzame bedrijven hebben een goede toekomst en werknemers werken het liefst voor bedrijven die de samenleving dienen. Iedereen is voor een goed milieu.
- In de dagelijkse praktijk is het steeds zoeken wie nu welke stap zet, ook op het gebied van milieu. Van bedrijfsleiding tot werkvloer: mensen hechten waarde aan zowel milieu als aan continuïteit van bedrijf, regelingen en inkomen.
Quick wins of duurzaamheid
We zien het in de samenleving: iedereen wil een leefbare samenleving. Maar zodra er beperkingen worden voorgesteld aan boeren, luchtvaart of productiebedrijven, komen die ook op voor hun kortetermijnbelang. Voor de OR, als verbinder van directie en werkvloer, is het net zo. Vele OR-leden willen vooruit, maar velen (soms precies dezelfde mensen) zijn ook huiverig. Lopen we dan uit de pas met de achterban of met de concurrentie?
Iedereen is gebaat bij quick wins, of laaghangend fruit. Veranderingen waar het milieu bij is gediend (al is het maar symbolisch), maar die de portemonnee van klant of bedrijf niet hard raken. Weg met de plastic wegwerpbekertjes. Zet die stap en pluk die appel! Prima.
De volgende stap
Maar daarna wordt het spannender. Hoe ver heeft de OR de achterban mee, of kan de OR de collega’s op een unieke manier beïnvloeden en meekrijgen? In hoeverre krijgen, binnen de OR, alle (ogenschijnlijk?) tegengestelde stemmen de ruimte? Hoe ver durft en is de directie in staat impopulaire besluiten te nemen, synchroon met de visie en waarden van het bedrijf? Besluiten die investeerders en medewerkers vandaag pijn doen, maar die het bedrijf een zonnige, groene toekomst bieden? Wie kan wie inspireren om groots te denken en gezamenlijk de samenleving te helpen creëren die we nodig hebben?
Dit zijn vragen waarmee SBI Formaat zeggenschap en medezeggenschap graag verder helpt.