Wat is medezeggenschap? Deel 4
Wat is medezeggenschap? Deel 4 van 5
In iedere organisatie zijn de relatie met de medewerkers en de bijhorende spelregels belangrijk. Sommige organisaties zijn gebonden aan afspraken die voor de hele sector werden gemaakt bijv. via een collectieve arbeidsovereenkomst. Andere organisaties hebben hun collectieve afspraken vastgelegd in een Personeels Handboek. In deze documenten staan regelingen beschreven op het gebied van HR of P&O. Ze werken door in de manieren van samenwerken of de manieren van beloning of gaan over de vergoeding van kosten die in het belang van de functie werden gemaakt zoals karweien voor klanten in het buitenland. Wat er beschreven staat, heeft te maken met de kosten voor het bedrijf en met het inkomen voor de medeweker. Best belangrijk dus.
In Nederland en overigens ook in vele andere landen worden veel regelingen niet eenzijdig door de werkgever bepaald. Vaak is er een vorm van overleg. In Nederland hebben we het zo afgesproken dat een aantal regelingen (maar niet alle) bij wijziging, bij schrappen en zelfs bij de eerste introductie overlegd worden met een ondernemingsraad.
Van leden van een ondernemingsraad wordt inzicht verwacht in bijv. de effecten van prestatiebeloning, gezonde roosters, betaalbare pensioenregelingen of een goede methode om gezondheidsrisico’s in kaart te brengen etc. Soms nemen leden zelf deel aan scholing om zich op de hoogte te stellen van kenmerken van goede en rammelende regelingen zodat ze de thuis voorgestelde regeling kunnen verbeteren. Dat verbeteren gebeurt in dialoog met de directie en/of HR.
Het principe is helder: er wordt niets veranderd totdat er overeenstemming is en de ondernemingsraad verleent pas zijn instemming als de nieuwe regeling gebalanceerd rekening houdt met het bedrijfsbelang en het belang van medewerkers.
Heel belangrijk zijn deze principes bij het vaststellen van welke opleidingen mogen worden gevolgd en in wiens tijd dat gebeurt. Belangrijk voor een eventuele doorgroei en inzetbaarheid van medewerkers in de toekomst. Ook een regeling die de privacy van de medeweker inperkt dient van goede beveiligingen te zijn voorzien. Dit geldt evenzeer voor het vaststellen van de bevoegdheden van een vertrouwenspersoon, een vast te stellen gedragscode of voor een klokkenluidersregeling.
Goede regelingen behartigen de belangen van organisatie en medeweker op een gebalanceerde manier zodat iedereen optimaal met elkaar kan werken en samenwerken. De bevoegdheid van de ondernemingsraad is hier om een instemmingsprocedure te doorlopen. Wanneer deze van toepassing is, kan alleen na een door de ondernemingsraad verleende instemming een regeling worden gewijzigd en worden toegepast.
Dit is deel 4 in een serie van blogs over medezeggenschap. Eerder deze week verschenen deel 1, deel 2 en deel 3 online. Morgen het vijfde en laatste deel in deze serie.